Activele nete ale fondurilor facultative de pensii (Pilonul III) au atins, la 19 octombrie, nivelul de 2,57 milioane lei, in timp ce numarul cotizantilor a ajuns la 18.475, a anuntat Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).

Conform legii, atat angajatorul, cat si angajatul beneficiaza de deductibilitate in limita a 200 de euro anual la calculul impozitului pe profit, respectiv pe venit, daca participa la Pilonul III. Primele contributii la pensiile facultative au fost colectate in mai 2007.

Acum exista sapte fonduri functionale de pensii facultative (ING Clasic, ING Optim, OTP Strateg, AZT Moderato, AZT Vivace, BCR Prudent si Pensia mea), gestionate de sase administratori - ING Asigurari de Viata, OTP Asigurari, Allianz-Tiriac, BCR Asigurari de Viata, Aviva Asigurari de Viata si Raiffeisen Asset Management.

In 2008 insa, numarul jucatorilor de pe piata se va dubla, a declarat Mircea Oancea, presedintele CSSPP. Alte companii care si-au anuntat intentia de a intra pe segmentul pensiilor facultative sunt Interamerican si KD Life. Oancea a aratat ca pe Pilonul III se constata cresteri constante ale activelor si ale numarului de participanti.

Oficialul CSSPP a respins speculatiile potrivit carora fondurile facultative ar fi mai putin rentabile decat depozitele bancare: "Investitiile fondurilor facultative sunt in proportie de 80% in depozite si in proportie de 14% in titluri de stat. Acum volumul activelor este foarte mic, de aceea rezultatele investitiilor se vor vedea mai tarziu".

integral in Romania Libera