Electoratul din Argentina se prezinta, duminica, la urne pentru a-l alege pe viitorul presedinte al tarii, care ii va succeda lui Nestor Kirchner. Principalii candidati sunt Cristina Fernandez de Kirchne, sotia actualului presedinte, si fostul ministru de finante, Roberto Lavagna.

Daca nici unul dintre candidati nu va intruni procentajul minim pentru a fi declarat presedinte, un al doilea tur de scrutin va avea loc la 25 noiembrie, relateaza agentiile internationale de stiri.

Sistemul electoral argentinian prevede victoria inca din primul tur de scrutin pentru candidatul care primeste 45% din voturi sau 40%, cu cel putin 10% mai mult decat al doilea candidat, conditie indeplinita pana in prezent de Cristina Fernandez, potrivit sondajelor.

Cristina Fernandez, in varsta de 54 de ani, este considerata cea mai probabila castigatoare a acestui scrutin, cu un avans de aproape 20 de procente fata de rivali, victoria ei fiind practic asigurata.

Cel putin opt institute de sondare a opiniei publice au dat verdictul: "Cristina", asa cum este ea supranumita in Argentina, va fi aleasa presedinte, duminica, inca din primul tur, o premiera in istoria tarii. Argentina a mai avut o femeie presedinte, Isabel Martinez, a treia sotie a generalului fost sef al statului Juan Peron. Aceasta a fost insa investita in functie in 1974, la moartea sotului ei.

Senatorul Cristina Fernandez a fost deseori comparata deseori cu Hillary Clinton, cu care imparte aceeasi ambitie prezidentiala.