Potrivit Constitutiei Romaniei, presedintele poate cere Parlamentului sa reexamineze o lege pentru care Guvernul si-a asumat raspunderea, in termen de maximum 20 de zile de la primire. Dupa rediscutarea actului normativ si retrimiterea sa spre promulgare, presedintele mai are un termen de 10 zile in care poate sa faca acest lucru.

Cele 30 de zile rezultate in acest mod, plus zilele necesare pentru convocarea si desfasurarea sedintei plenului reunit care trebuie sa rediscute legea, ii dau lui Traian Basescu ragazul pentru a nu promulga legea inainte de data de 25 noiembrie.

Constitutia Romaniei

  • ARTICOLUL 77
    (1) Legea se trimite, spre promulgare, Presedintelui Romaniei. Promulgarea legii se face in termen de cel mult 20 de zile de la primire.

    (2) Inainte de promulgare, Presedintele poate cere Parlamentului, o singura data, reexaminarea legii.

    (3) Daca Presedintele a cerut reexaminarea legii ori daca s-a cerut verificarea constitutionalitatii ei, promulgarea legii se face in cel mult 10 zile de la primirea legii adoptate dupa reexaminare sau de la primirea deciziei Curtii Constitutionale, prin care i s-a confirmat constitutionalitatea.

  • ARTICOLUL 114

    (4) In cazul in care Presedintele Romaniei cere reexaminarea legii adoptate potrivit alineatului (3), dezbaterea acesteia se va face in sedinta comuna a celor doua Camere.