Premierul Calin Popescu Tariceanu i-a convocat, duminica, la ora 14.00, la Palatul Victoria, pe ministrii de Interne, Externe si Justitie, se arata intr-un comunicat de presa. Tema reuniunii - situatia din Italia si stabilirea unui plan de masuri pentru cetatenii romani care traiesc in aceasta tara.

Se doreste stabilirea unui plan de actiune care sa contracareze preceptia care este pe cale sa se instaleze in Italia si atitudinile impotriva comunitatii romanesti. Primul-ministru a precizat ca sunt necesare asemenea masuri pentru ca faradelegile unora putini sa nu-i afecteze pe toti romanii si imaginea Romaniei, in ansamblu.

Premierul a mai aratat ca autoritatile romane trebuie sa fie mai atente in ceea ce priveste efectele pe care unii raufacatori le creeaza in strainatate si sa poata reactiona mai prompt.

Potrivit Radio Romania Actualitati, receptionat de Rador, tot duminica, ministrul de Interne, Cristian David, a convocat o sedinta de lucru la care au participat ministrul Justitiei, Tudor Chiuariu si reprezentanti ai Ministerului Muncii, Familiei si Egalitatii de Sanse, precum si ai Ministerului Afacerilor Externe.

S-au identificat o serie de propuneri care urmeaza sa fie discutate si cu autoritatile italiene. Este vorba despre un set de masuri sutructurate pe trei paliere - cooperare politieneasca, judiciara si consulara intesificata.

In Italia, sunt deja noua ofiteri romani de politie care lucreaza cu cei italieni pentru a culege informatii si a ajuta la stapanirea fenomenului infractional, iar Bucurestiul a anuntat disponibilitatea de a largi aceasta colaborare.