Consiliul National al Audiovizualului a luat, vineri, decizia de a soma public posturile Antena 3, Cosmos Tv, Realitatea Tv si B1 Tv, pentru nerespectarea legislatiei in campania electorala pentru alegerile europarlamentare si cea pentru referendumul privind votul uninominal, informeaza NewsIn.

Posturile Antena 3, Cosmos Tv si Realitatea Tv au fost somate pe motiv ca au difuzat in mod dezechilibrat opinii pro si contra referendumului privind introducerea votului uninominal.

In emisiunile de dezbatere, Antena 3 a difuzat 12 opinii pro referendum si 22 impotriva, Cosmos TV a prezentat 12 opinii pro si 20 de opinii contra referendumului, iar Realitatea TV a difuzat 27 de opinii pro referendum si 19 opinii impotriva acestuia, in conditiile in care legea prevede ca punctele de vedere pro si contra sa fie exprimate in mod egal in cadrul emisiunilor de dezbatere.

Pe de alta parte, in emisiunile privind campanie electorala pentru alegerile europarlamentare, Cosmos Tv a prezentat, in proportie de doar 22%, opiniile partidelor parlamentare, si in proportie de 78% opiniile partidelor neparlamentare.

La randul sau, B1 Tv a prezentat, in emisiunile privind alegerile pentru Parlamentul European, opiniile reprezentantilor partidelor parlamentare in proportie de 60% si pe cele ale partidelor neparlamentare in proportie de 40%.

Legea prevede, insa, ca la posturile private de radio si televiziune, partidele parlamentare trebuie sa fie reprezentate in proportie de 75%, iar cele neparlamentare, de 25%. In ceea ce priveste radioul si televiziunea publica, acestea trebuie sa prezinte in proportie de 80% partidele parlamentare si de 20% pe cele neparlamentare.