Hidrologii au emis, luni la pranz, in premiera pentru Romania, un cod rosu de inundatii pentru raul Jiu, unde exista riscul producerii de revarsari de ape. In cursul serii de luni si la noapte, in jurul orelor 22:00-24:00, se asteapta depasirea cotei de inundatie pe raul Jiu, in sectorul Racari-Podari. Autoritatile au evacuat lunio dupa-amiaza satul Podari din cauza viiturilor.

Trei judete sunt sub atentionare cod portocaliu de inundatii, iar 20 au cod galben pentru frig si vant. In noaptea de duminica spre luni zeci de case au fost izolate iar retelele de electricitate au fost afectate in 45 de localitati . Pe multe drumuri se circula cu dificultate.

Si in Bucuresti vantul a rupt mai multi copaci. Au fost avariate cel putin 5 autoturisme, iar panouri publicitare si semafoare au fost culcate la pamant. Pe bulevardul Camil Resu Resu, in cursul noptii, un copac, rupt de vant, a cazut peste 3 masini. Proprietarii asteapta despagubiri de la administratia locala.

Luni dimineata, in Capitala se circula extrem de greu, cu ambuteiaje pe toate bulevardele.

Cel mai afectat este judetul Mehedinti, unde in sud ploua, de peste 36 de ore, iar in nord ninge puternic. In localitatile de la deal si munte stratul de zapada este cuprins intre 10 si 80 de cm. Pe drumul national 67 D, care face legatura intre orasele Baile Herculane si Targu Jiu se circula cu dificultate in special pe sectorul Obarsa Closani - Godeanu.

Aici stratul de zapada are chiar si un metru in unele zone. Mai multe sate sunt izolate, iar autoritatile spun ca asteapta oprirea viscolului pentru a interveni.

In sudul judetului ploua torential. In localitatea Brosteni raul Motru a iesit din matca depasind cota de inundatie cu 45 de cm. De asemenea, in Corcova, raul Cosustea a depasit cota de pericol cu 65 de cm si a inundat DJ 671 A.

Sunt probleme si in Olt, Gorj si Valcea.

In Gorj a fost inchis DN 67C pe sensul de mers Novaci-Ranca. A mai fost inchis, din cauza caderilor de pietre, Drumul Judetean 607 C care leaga localitatile Ilovita - Ciresu-Podeni.

Pe DN1, mai ales intre Brasov si Predeal, traficul a fost ingreunat, in cursul noptii de duminica spre luni, din cauza ninsorii abundente. Zeci de masini au derapat si au ajuns pe marginea drumului chiar daca utilajele de deszapezire au intervenit la timp .

Politia a oprit, la iesirea din Brasov, tirurile care nu erau echipate pentru iarna.

Meteorologii anunta si pentru luni , lapovita si ninsori in Muntenia si Oltenia. Cantitatile de precipitatii vor fi insa usor diminuate fata de duminica si vor atinge 20-25 de litri pe metru patrat. Vor fi ploi doar in Dobrogea. In Muntenia, Oltenia si sudul Moldovei vantul va sufla cu 60-70 de km pe ora. In sudul tarii maximele termice nu vor depasi 2-3 grade.

Hidrologii au emis o avertizare de cod portocaliu pentru bazinele raurilor Jiu, pe sectorul Filiasi-Podari, Motru pe sectorul Tirmigani-Fata Motrului si pe Cosustea, pe sectorul Sisesti-Corcova. Avertizarea a expira marti, la ora 12.00.

Toate porturile au fost inchise

Toate porturile maritime din Constanta au fost inchise, inca de duminica dimineata, din cauza vantului puternic, care ar putea pune in pericol siguranta navigatiei. Si luni dimineata valurile aveau 4 metri inaltime la tarm.

Vantul sufla in larg cu pana la 90 de kilometri la ora si cu 70 de kilometri la ora la tarm. Si activitatea pe Canalul Dunare-Marea Neagra pentru convoaiele de barje a fost sistata din cauza vantului foarte puternic.

Capitania Zonala Constanta a emis avize de furtuna pe mare pentru urmatoarele 24 de ore, iar echipajele de pe nave au fost avertizate sa isi ia toate masurile pentru a se proteja impotriva eventualelor probleme provocate de inrautatirea vremii.

Administratia Nationala de Meteorologie a anuntat ca in intervalul 18.11. ora 00 - 20.11 ora 00, vremea va fi rece in sudul, centrul si estul tarii.

Vantul va prezenta intensificari sustinute, cu precadere in cursul zilei de duminica, in Oltenia, Muntenia, Dobrogea si sudul Moldovei, cu viteze de pana la 60...70 km/h.

In jumatatea sudica a teritoriului, pe arii extinse vor fi precipitatii, la inceput predominant sub forma de ploaie, care se vor transforma in lapovita si ninsoare, indeosebi in zonele deluroase si montane. Cantitatile de apa vor depasi local 20 l/mp si izolat 40...50 l/mp in 24 de ore, cu deosebire in Oltenia, in Muntii Banatului si in Carpatii Meridionali.

Avertizare hidrologica: Pericol de inundatii in opt judete

Institutul de Hidrologie a emis sambata o atentionare cod galben pentru opt judete din Banat si Oltenia, unde raurile ar putea depasi cotele de atentie, ca urmare a precipitatiilor prognozate pentru urmatoarele zile. Atentionarea cod galben este valabila de duminica, 18 noiembrie, ora 6.00, pana marti, 20 noiembrie, ora 6.00.

Judetele vizate sunt Timis, Caras-Severin, Hunedoara, Mehedinti, Gorj, Valcea, Dolj si Olt, a mai spus oficialul Institutului National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor. Astfel, raurile pentru care se asteapta depasiri ale cotelor de atentie sunt Bega, Timis, Barzava, Caras, Nera, Cerna, Jiu, Blahnita, Lotru si afluentii Lotrului inferior.