Preturile terenurilor, respectiv locuintelor din vecinatatea centrelor comerciale Polus Center si Iulius Mall din Cluj, zone unde au fost anuntate in acest an si alte investitii importante, au crescut cu circa 20-30 de procente, sustin analistii companiei imobiliare Edil, citati de NewsIn.

Potrivit analistilor imobiliari, in zona de desfasurare a acestor proiecte, preturile au inceput sa creasca treptat inca din momentul in care a fost achizitionat terenul pentru constructie, iar tendinta este inca de majorare in continuare a preturilor, deoarece cererea in aceste zone este in continua crestere.

"Daca anul trecut un apartament cu o singura camera in zona centrului comercial Polus putea fi achizitionat cu 36.000 de euro, in momentul de fata acelasi apartament se vinde la 44.000 de euro. Deci s-au inregistrat majorari de aproximativ 20% in aceasta zona, in timp ce in zona Iulius Mall majorarile au ajuns chiar pana la 30%", se arata intr-o analiza a companiei imobiliare Edil.

Aceeasi tendinta este valabila si in cazul terenurilor.

Daca pretul terenurilor inainte de ridicarea proiectului Polus nu depasea 50-60 euro/metrul patrat, acum metrul patrat de teren a ajuns sa coste 150-200 de euro.

In schimb, in apropiere de Iulius Mall, terenul se vinde acum cu 500-800 de euro pe metrul patrat, fata de 100-150 euro, inainte de constructia centrului comercial. Si pretul locuintelor in vecinatate a crescut de la 1.000 de euro/metrul patrat pana la 1.500 euro /metrul patrat.

Aparitia Polus Mall a reorientat, de asemenea, si preferintele clientilor.

Daca la inceputul anului populatia era reticenta vis-a-vis de achizitia unei locuinte in comuna Floresti, situata in imediata apropierea a Clujului, in momentul de fata majoritatea prefera in locul unui apartament de una, doua camere in Cluj-Napoca, sa cumpere unul de trei sau patru camere in Floresti sau un duplex in locul unui apartament de trei camere in Cluj.

Odata ce a crescut interesul populatiei pentru aceasta zona, au evoluat si preturile apartamentelor de la 650-700 de euro/mp semifinisat pana la 800-900 de euro/mp semifinisat.