Spre exemplu, serviciile de care se bucura clientii olandezi din partea Fortis Bank difera mult de cele puse la dispozitia romanilor. „La creditele ipotecare, olandezii ajung sa plateasca rate de patru ori mai mici decat clientii din Romania”, au apreciat specialistii.

Fortis, grup financiar belgian, a notificat BNR pentru a desfasura activitati si pe piata romaneasca, dar nu a anuntat inceperea activitatii. Grupul financiar este deja prezent pe piata de leasing si pe cea de factoring.

O casa noua la fiecare opt ani

Astfel, pe de o parte, valoarea totala a creditului acordat acopera nu numai pretul locuintei, ci si celelalte cheltuieli pe care le implica o astfel de tranzactie: impozitul (6% din valoarea tranzactiei) platit municipalitatii, comisionul agentiei imobiliare si taxele notariale.

„Mai mult, la final, clientului ii mai raman in cont cateva mii de euro pe care ii poate folosi la amenajarea locuintei achizitionate”, a explicat Leon Willink, director regional al Fortis Olanda.

Se intampla asta pentru ca, in Olanda, valoarea admisa de banca drept garantie este mai mare decat cea calculata in Romania (unde creditul acordat poate acoperi doar valoarea casei pe care clientul urmeaza s-o cumpere).

„In Olanda, valoarea creditului trebuie sa acopere 125% din taxa de evacuare silita calculata de banca, taxa ce poate reprezenta cel putin 85% din pretul de vanzare-cumparare al imobilului”, a mai adaugat Willink.

„Este un risc pe care banca si-l asuma in primii doi ani in care se deruleaza creditul, dar stim ca putem avea incredere in clientii nostri de aici”, a conchis acesta.

Pe de alta parte, desi creditele ipotecare pentru persoane fizice sunt acordate tot pe o perioada de 30 de ani, in Olanda este prevazuta o valoare reziduala de 75%. Practic, clientul plateste in cei 30 de ani doar 25% din valoarea creditului contractat plus dobanda, urmand ca, la final, sa achite si restul de 75% din valoarea creditului.

„Clientul este multumit, deoarece este sigur ca poate achita valoarea reziduala, fie pentru ca vinde casa la un pret mai mare, fie pentru ca poate contracta un alt credit.

De regula, olandezii nu locuiesc mai mult de opt-zece ani in acelasi imobil, asa ca valoarea reziduala nu reprezinta o problema. Este, cred, si o chestiune de mentalitate, care nu functioneaza inca in Romania.

Mentalitatea romanilor este reflectata in rata scazuta de tranzactionare pe piata imobiliara”, a mai adaugat directorul Fortis.

Integral in Evz