Potrivit oficialilor MEF, aceasta masura nu a necesitat notificarea prealabila a Comisiei Europene, deoarece investitiile din sectorul nuclear sunt exceptate de la aplicarea legislatiei privind acordarea ajutorului de stat.

“Pentru acest sector se aplica prevederile Tratatului EURATOM, care nu include prevederi referitoare la ajutorul de stat, dar care prevede obligatia notificarii fondurilor alocate pentru investitii”, au declarat oficialii MEF.

Potrivit acestora, Ministerul Economiei nu se asteapta “sa fie formulate critici din partea Comisiei Europene referitoare la aceste masuri”.

Stergerea datoriilor Nuclearelectrica era o premisa obligatorie pentru intrarea companiei in societatea de proiect, constituita in scopul constructiei reactoarelor nucleare trei si patru de la Cernavoda,

dar si pentru listarea companiei, intentie exprimata de ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, un sustinator al dezvoltarii pietei de capital.

“Statul roman intentioneaza listarea actiunilor Nuclearelectrica la bursa si implicarea producatorului de energie in constructia reactoarelor trei si patru de la Cernavoda.

Fara stergerea acestor datorii, aceste lucruri nu ar fi fost posibile”, au spus, de altfel, si reprezentantii MEF, institutie in portofoliul careia se afla producatorul de electricitate.

Ei au adaugat ca listarea la bursa a Nuclearelectrica este estimata a avea loc peste aproximativ opt luni-un an.

Un articol de Simona Dobre

Integral in Business Standard