Presedintele Consiliului Bursei de Valori Bucuresti (BVB), Septimiu Stoica, a anuntat luni ca va demisiona din aceasta functie, ce ar putea fi preluata de catre Stere Farmache, directorul general al BVB. Stoica a declarat pentru HotNews.ro ca este nemultumit de actualele prerogative ale functiei de presedinte BVB si spune ca daca se vor rediscuta aceste aspecte, isi va reanaliza decizia luata.

Farmache ar putea beneficia de un cumul de functii dupa modificarea actului constitutiv al BVB, ce va fi dezbatuta de actionarii Bursei la 18 decembrie.

Informatia pe scurt:

  • Presedintele Consiliului BVB a cerut acceptarea propunerii de unificare a functiilor de presedinte al Consiliului BVB si de director general al BVB
  • Stoica a anuntat ca se va retrage din functie cu aceasta ocazie. Motive oficiale: un angajament anterior de unificare a celor doua functii si optimizarea guvernantei institutiei
  • Stere Farmache este propus pentru viitoarea functie
  • Septimiu Stoica spune ca retragerea din aceasta functie este probabila indiferent de decizia Adunarii Generale
  • Stoica a declarat pentru HotNews.ro ca nu este multumit in totalitate de prerogativele functiei pe care o detine si ca daca in perioada urmatoare se va pune in discutie aceasta pozitie, va reanaliza decizia luata


  • “Voi vedea ce se va intampla. Deocamdata este doar o propunere, care urmeaza sa fie analizata. Daca nu va fi acceptata, sunt sanse foarte mari sa ma retrag oricum din aceasta functie. Vor exista alegeri si sunt doua directii in care ar putea sa evolueze lucrurile.

    Prima este aceea de a fi adusa in discutie insasi pozitia de presedinte, atributiile si prerogativele acesteia, situatie in care eu insumi voi fi nevoit sa-mi reanalizez decizia. Cred ca s-ar fi putut face mai multe daca prerogativele acestei functii ar fi fost mai clar definite.

    In cea de-a doua varianta va fi numit un alt coleg in aceasta functie, pentru ca eu personal nu voi mai candida”, a declarat pentru HotNews.ro, Septimiu Stoica, presedintele Consiliului de Administratie al BVB.

    Septimiu Stoica a cerut luni Consiliului Bursei acceptarea propunerii de unificare a functiilor de Presedinte si de Director General al societatii si a anuntat retragerea sa din functia de presedinte al Consiliului BVB.

    Mai precis, Stoica a solicitat includerea pe ordinea de zi a urmatoarei Adunari Generale Extraordinare a Actionarilor modificarea actului constitutiv al societatii astfel incat sa se permita directorului general sa fie si presedinte al Consiliului.

    De asemenea, Septimiu Stoica si-a anuntat “retragerea din functia detinuta la data tinerii respectivei adunari generale, pentru a vacanta pozitia de Presedinte al Consiliului”.

    Nu in ultimul rand, Stoica a propus candidatura directorului general Stere Farmache, pentru functia de presedinte al Consiliului de Administratie la alegerile care se vor desfasura in cadrul urmatoarei Adunari Generale Ordinare a Actionarilor societatii.

    Stoica va asigura in continuare prerogativele functiei de Presedinte al Consiliului Bursei pana la Adunarile Generale ale actionarilor BVB convocate in 18-19 decembrie 2007.

    "Este o retragere din aceasta functie", a comentat demisia lui Septimiu Stoica directorul general al BVB, Stere Farmache. "Motivul este legat de promisiunea facuta la Adunarea Generala la care a fost ales, si anume unificarea functiilor de presedinte al CA si director general", a mai spus Farmache pentru HotNews.ro.

    Consiliul de Administratie a acceptat propunerile facute de catre Septimiu Stoica.

    Septimiu Stoica - despre motivele demisiei. “Nu este o criza, este asumarea unei propuneri care te poate afecta”

    Conform comunicatului de presa al Bursei, motivele demisiei lui Septimiu Stoica tin de un angajament anterior facut de acesta si de optimizarea guvernantei institutiei.

    “Domnul Septimiu Stoica a motivat propunerile sale, atat prin prisma unui angajament prealabil in acest sens facut de domnia sa in Adunarea Generala care l-a ales in functia sa actuala, cat si in baza unor considerente privind optimizarea guvernantei corporative a societatii”, se arata in comunicatul Bursei.

    Contactat de HotNews.ro, Stoica a oferit mai multe amanunte in legatura cu anuntul facut astazi.

    “Am facut aceasta propunere inca din luna februarie a anului trecut, cand am fost ales in aceasta functie. Am anuntat atunci ca nu voi supune spre aprobare aceasta propunere la sfarsitul mandatului, ci undeva pe la mijlocul acestuia, ceea ce se si intampla. Nu este vorba de o criza, este asumarea unei propuneri, care te poate afecta.

    Aceasta administratie a facut tot ce trebuia facut, ba chiar si mai mult. Consider, de asemenea, ca aceasta este solutia potrivita pentru modificarea activitatii de guvernare a Bursei.”, a precizat Septimiu Stoica.

    Planuri de viitor: avocatura, brokeraj, poate profesorat si scrierea de carti

    Stoica spune ca s-a gandit la retragerea din aceasta functie inca de cand a facut aceasta propunere.

    “Atunci nu am spus foarte clar acest lucru, dar nu cred sa fi existat vreun coleg care sa nu inteleaga asta. Firesc si elegant era ca retragerea din functie sa fie facuta de catre cel care a facut o astfel de propunere. Nu voi mai participa la alta alegere.

    Stiam ca o sa-mi tin promisiunea si am luptat ca din aceasta functie sa obtinem cat mai multe rezultate pozitive, in acest interval”, a spus Stoica.

    In privinta planurilor de viitor, presedintele consiliului Bursei are mai multe optiuni. Acesta a spus ca va reintra in avocatura si nu va renunta la piata de capital urmand sa activeze in domeniul de brokeraj. Stoica ia in calcul si o eventuala reintoarcere in profesorat si lansarea de carti despre piata de capital si legislatia acesteia.

    Adrian Simionescu: Principalul motiv al demisiei este respectarea promisiunii facute. In ultima vreme s-au facut totusi multe presiuni asupra Consiliului de Administratie

    Adrian Simionescu, director general Vienna Investment Trust, considera ca principalul motiv al anuntului de retragere din functie a lui Septimiu Stoica este promisiunea facuta de acesta la numirea in functie.

    “Dupa primele cateva luni dupa numirea sa in functie toata lumea se astepta ca acea propunere sa fie uitata. Unii s-au gandit ca a fost doar o strategie pentru a castiga respectiva functie. Personal il cunosc de multi ani pe domnul Stoica si stiu ca este un om de cuvant.

    Cred ca ar putea fi mai multe motive, dar principalul motiv este respectarea promisiunii legate de unificarea celor doua functii”, a declarat pentru HotNews.ro, Adrian Simionescu.

    Acesta spune ca nu este vorba despre o criza la nivelul BVB, dar recunoaste ca decizia de retragere din functie ar putea avea la baza si alte cauze.

    “Nu este o criza, este doar respectarea unei promisiuni. Pe de o parte, s-au facut in ultima vreme multe presiuni asupra Consiliului de Administratie si toate nemultumirile legate de trendul Bursei, ma refer la preturile actiunilor, au fost aruncate in seama acestui consiliu. Deci sunt si alte motive.

    Pe de alta parte, este un moment foarte bun pentru aceasta decizie si numirea lui Stere Farmache ar fi foarte potrivita.

    Cred ca de acum incolo vom asista la mult mai mare reprezentativitate si incredere pe Bursa pentru ca Stere Farmache are experienta atat din punct de vedere al reglementarii cat si din punct de vedere practic, din perspectiva functiei executive detinute pana acum”, a mai spus Simionescu.

    Urmeaza o Adunare Generala a Actionarilor BVB foarte agitata

    Surse din piata au declarat pentru HotNews.ro ca un grup de S.S.I.F - uri a solicitat recent Consiliului de Administratie al BVB, condus de Septimiu Stoica, organizarea unei Adunari Generale, care sa aiba pe ordinea de zi modificarea Actului Constitutiv al BVB, respectiv revocarea administratorilor acestei institutii.

    Adrian Simionescu spune ca acest grup este condus de Cristian Sima, presedintele casei de brokeraj WBS Romania si fost membru in Consiliul de Administratie al Bursei de Valori Bucuresti si ca retragerea din functie a lui Septimiu Stoica nu are nici o legatura cu solicitarea acestora.

    “Este vorba despre grupul reprezentat de domnul Cristian Sima, care a cerut convocarea unei AGA pentru schimbarea conducerii administratiei Bursei. Toata lumea stie insa pozitia domnului Sima, care este mereu nemultumit de ce se intampla cu Bursa, daca investitiile dumnealui nu au evoluat asa cum si-a dorit.

    Mai precis, sunt mai multi actionari care detin putin peste 10% din capitalul social al BVB, care subscriu la unele dintre ideile acestuia, insa demisia lui Stoica nu are absolut nici o legatura cu solicitarile acestora. Este doar o promisiune pe care Septimiu Stoica si-o respecta”, a explicat Adrian Simionescu.

    Contactat de HotNews.ro, Cristian Sima a refuzat sa comenteze si a precizat ca, pana in luna ianuarie, nu va face nici o declaratie in presa in legatura cu acest subiect.

    In legatura cu aceste aspecte, Septimiu Stoica a precizat pentru HotNews.ro ca, solicitarea grupului de S.S.I.F-uri de organizare a unei AGA, a venit inainte de stabilirea datei de 18 decembrie 2007, anuntata astazi in conferinta de presa, dar nu inainte de decizia de retragere din functia de presedinte al Consiliului Bursei.

    “Cronologic, solicitarea grupului de S.S.I.F-uri a venit inainte de stabilirea datei de 18 decembrie 2007 pentru convocarea Adunarii Generale a actionarilor BVB, dar nu inainte de decizia mea. Retragerea a fost doar declarata astazi, nu si formalizata.

    Cei care au participat la ultima AGA a BVB isi vor aduce poate aminte ca am anuntat inca de atunci ca aceea va fi poate ultima Adunare pe care o mai conduc. Deci decizia personala si oarecum publica a fost luata inainte de solicitarea acestui grup”, a spus Stoica.

    Nu in ultimul rand, presedintele Consiliului BVB a mai mentionat ca solicitarile formulate de grupul de S.S.I.F-uri vor fi incluse si discutate in AGA din 18 decembrie.