Participarea la alegeri a cel putin doi candiati pro-putere este privita ca unul din scenariile apropiatei campanii electorale la alegerile prezidentiale din Rusia. Kremlinul analizeaza ratingurile politicienilor care ar putea ocupa locul lui Vladimir Putin.

Deocamdata insa nu s-a luat decizia finala, sustin surse din anturajul prezidential, scrie Nezavisimaia Gazeta.

De remarcat, nota ziarul, ca nici Fundatia pentru studierea opiniei publice (FOM), organizatie devodata sefului statului si care lucreaza sub indrumarea directa a Centrul national de studiere a opinie publice (VTIOM), nu publica rezultatul chestionarelor privind cota de popularitatea a potentialilor concurenti la cursa electorala in cazul participarii lui Vladimir Putin.

Se spune ca asa au cerut cei care comanda sondajele. La mijlocul lunii decembrie, congresul partidului Rusia Unita poate alege, daca va fi luata o hotarare in acest sens, candidatul pentru prezidentiale. Ceea ce inseamna ca intriga legata de personalitatea viitorului locatar al Kremlinului se va stinge inainte de sarbatori.

„Nu este o solutie potrivia: numerosi alegatori cred ca din principiu presedintele nu trebuie sa fie membru de partid”, a estimat Valeri Fedorov, director general VTIOM.

Oricum, ultimele sondaje realizate de Centrul Levada pe tema prezidentialelor din martie anul viitor il plaseaza in fruntea preferintelor electorale pe Serghei Ivanov, cu 16% din voturi in primul tur si 26% in al doilea, la mica distanta insa de principalul contracandidat, colegul sau, prim vicepremierul Dmitri Medvedev.

Dar, atrage atentia Fiodorov, „daca Putin se va pronunta direct in privinta unuia din potentialii lui succesori, totul s-ar putea termina in primul tur de scrutin”. In acelasi timp, stiind pasiunea presedintelui pentru mutari neasteptate, nimeni, nici chiar oamenii simpli, nu exclud aparitia unui pretendent surpriza la fotoliul de la Kremlin.

De altfel, 8% din cetatenii cu drept de vot ai Rusiei sunt convinsi ca numele viitorului conducator al statului nu figureaza printre cele vehiculate in mod frecvent si ca presedinte va deveni alt cunoscut politician.

„Exemplul premierului Viktor Zubkov a demonstrat ca pentru pregatirea unui nou candidat doua luni sunt suficiente”, argumenteaza Fiodorov. „Putin nu a decis inca dupa care din scenarii vor evolua lucrurile”, afirma surse de la kremlin.

Numindu-l pe Zubkov in fruntea guvernului sau punandu-se pe sine in fruntea listei electorale a Rusiei Unite, Putin nu a facut decat sa-si largeasca spatiul de manevra. Logica atitudinii lui Putin de a oferi cand unuia, cand altuia, sansa de a se evidentia, arata ca seful statului nu exclude pentru sine posibilitatea de a aranja un fel de examen public pentru succesori”, apreciaza Fiodorov.