Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) a decis luni sa amane, pentru 21 ianuarie 2008, judecarea recursului lui Omar Hayssam la decizia Curtii de Apel Bucuresti prin care a fost condamnat la 20 de ani de inchisoare pentru fapte de terorism.

Avocatii lui Hayssam au cerut amanarea procesului, afirmand ca au primit o serie de documente in araba din partea acestuia si a lui Mohammad Munaf si solicita timp pentru traducerea lor in limba romana. Documentele, sustin aparatorii sirianului, au legatura cu procesul.

In plus, instanta a constatat lipsa de procedura, deoarece unul dintre ziaristii rapiti in Irak, Ovidiu Ohanesian, nu era reprezentat de un aparator in acest dosar.

Judecatorii Curtii de Apel Bucuresti l-au condamnat, pe 13 iunie, pe omul de afaceri sirian Omar Hayssam la 20 de ani de inchisoare, pentru fapte de terorism, respectiv pentru punerea la cale a rapirii celor trei jurnalisti romani in Irak, Marie-Jeanne Ion, Ovidiu Ohanesian si Sorin Miscoci.

Instanta a decis ca Omar Hayssam sa plateasca cate doua milioane de euro daune morale celoir trei ziaristi.

Omar Hayssam a parasit Romania anul trecut, dupa ce Curtea de Apel Bucuresti a decis judecarea sa in stare de libertate, din motive medicale. Ulterior, anchetatorii au stabilit ca omul de afaceri romano-sirian a parasit ilegal tara, pe numele sau fiind emis un mandat de urmarire internationala.