Comisia Europeana intentioneaza sa introduca etichetarea "made in EU" (Fabricat in Uniunea Europeana) pentru produsele alimentare si pentru bauturi, anunta site-ul EUObserver.com.

Propunerea, lansata de comisarul european pentru Sanatate, Markos Kyprianou, prevede ca toate produsele al caror proces final de fabricatie are loc in Uniunea Europeana, inclusiv cele pentru care se foloseste materie prima importata din afara blocului comunitar, sa fie etichetate astfel.

Doar produsele din carne vor face exceptie, ele urmand sa fie etichetate cu numele tarii in care au fost produse.

Propunerea a starnit, insa, controverse inca dinaintea publicarii ei oficiale, programate pentru luna viitoare. Exista voci care sustin ca trendul este acela de a sti exact din ce tara provine un produs, mai ales ca transportarea alimentelor pe distante foarte lungi nu este cea mai fericita varianta, inclusiv pentru mediu.

Etichetarea "Made in EU" face parte dintr-un proiect mai amplu privind etichetarea produselor alimentare, una dintre ideile avansate de Markos Kyprianou fiind combaterea obezitatii si a diabetului prin obligarea producatorilor sa mentioneze pe etichete continutul de grasimi, zaharuri, saruri si valoarea energetica a alimentelor.

Ideea unei marci comune "Fabricat in Uniunea Europeana" nu este noua. In anul 2004, Comisia Europeana a renuntat la planurile privind etichetarea comuna deoarece Marea Britanie, Olanda si Germania au sustinut ca proiectul ar fi prea costisitor, iar unele state au dorit pastrarea marcilor nationale.