Custozii ariilor naturale protejate sunt obligati sa intocmeasca planul de management al ariei naturale protejate, atribuite in custodie, in termen de 6 luni, respectiv 1 an de la data incheierii conventiei de custodie cu Ministerul Mediului.

Din cauza ca o parte a custozilor nu au facut acest lucru, ANPM va notifica 5 agentii locale de mediu din Neamt, Maramures, Valcea, Galati si Arad, care nu au luat masuri la timp, se arata intr-un comunicat transmis de ANPM.

Universitatile, asociatiile profesionale sau organizatiile non-guvernamentale care au fost desemnate custode de arii protejate aveau obligatia ca, pana la 30 noiembrie, sa intocmeasca si sa depuna regulamentele de actiune si planurile de management. Potrivit Agentiei Nationale de Protectie a Mediului (ANPM), pana luni, 19 noiembrie, 12 dintre custozi nu depusesera respectivele documente.

Acestia administreaza 12 arii protejate din intreaga tara: Rezervatia Pestera Dutu, Pestera Sinesie, Pestera Valea Morii, Punctul Fosilier Moronostia, Rezervatia Paleontologica Zabalt, Rezervatia Balta Soimos, Arboretu' Macea, Rezervatia Soluri Saraturate Socodor, Rezervatia Fosiliera Chiuzbaia, Rezervatia Naturala "Muzeul Trovantilor", Rezervatia Naturala Secu si Lunca Joasa a Prutului.

Daca cei care au obtinut custodia celor 12 arii naturale protejate nu depun documentele pana la sfarsitul lunii, ANPM a solicitat deja Agentiilor Regionale din zonele in care acestea se afla sa-i notifice in acest sens, fapt ce constituie primul pas din procedura de anulare a conventiei de custodie.

Conform legii, actul inceteaza de drept daca nici dupa 60 de zile de la notificare situatia reclamata nu se rezolva.

Romania este una dintre cele mai importante tari in cadrul programului european Natura 2000, pentru ca include cinci regiuni biogeografice diferite. Potentialele Situri de Importanta Comunitara acopera circa 13 la suta din intreg teritoriul tarii noastre.