Italia este al cincilea investitor strain in Romania, cea mai mare piata de absorbtie a exporturilor tarii noastre si al doilea importator. Tensiunile politice izbucnite dupa scandalul Mailat nu au afectat afacerile dintre cele doua tari, spun oficialii investitorilor italieni.

"Intre investitorii italieni si lumea economica romaneasca sunt raporturi relaxate", spune Mauro Ghiglia, secretarul Asociatiei Intreprinzatorilor Italieni din Romania (AIIR).

Desi, admite Ghiglia, in ultimele doua saptamani au fost mai putine telefoane de la afaceristi italieni interesati sa investeasca in Romania. In opinia sa, momentul de tensiune se va atenua, iar investitorii sunt mai intersati de mecanismele de absorbtie a fondurilor structurale europene decat de chestiunea emigratiei.

In acest moment, afacerile italienilor se reorienteaza catre investitiile in productie si abandoneaza lohnul. "Investitorii italieni care se intereseaza acum de afaceri in Romania sunt dispusi sa plaseze intre trei si cinci milioane euro in companii care sa faca productie", spune Ghigli.

"E mai degraba o tensiune politica, nu are influenta asupra afacerilor", spune reprezentantul oamenilor de afaceri grupati in AIIR. Italienii care au afaceri in Romania urmaresc insa cu atentie criza. "E o preocupare fireasca. E normal sa fie ingrijorat un intreprinzator care are are 2.000 de angajati daca vede o demonstratie in fata ambasadei Italiei", spune Ghigli.

Perceptia mediului de faceri italian din Romania este aceea ca exista o tensiune politica amplificata de apropierea alegerilor in ambele tari, ceea ce da un parfum electoral. Italienii au investit 772 milioane euro pana la finalul lunii septembrie, suma care reprezinta 4,7% din totalul investitiilor straine in Romania, potrivit statisticilor Institutului Italian de Comert.

Investitiile sunt risipite in peste 23.000 de firme, care angajeaza, potrivit estimarilor, peste 600.000 de romani. Firmele cu actionari italieni sunt concentrate in Bucuresti si in vestul tarii.

de Lidia Moise

integral in Romania Libera