Autoritatile vor scoate un catalog cu valorile de piata ale masinilor rulate care va fi folosit la calcularea taxei de prima inmatriculare

Catalogul auto, asemanator celui pe care il folosesc notarii, in cazul tranzactiilor imobiliare, va lua in considerare mai multi factori, cum ar fi marca, modelul sau rulajul, si va sta la baza scalei de depreciere, element de baza in calculul taxei de prima inmatriculare.

Realizarea acestui catalog are menirea sa "stinga" partial conflictul cu autoritatile europene in privinta acestei taxe.

In data de 5 noiembrie, Comisia Europeana a trimis Romaniei o scrisoare in care se enumera sase hibe ale legislatiei autohtone referitoare la taxa de prima inmatriculare.

"Proiectul romanesc de lege nu permite unui contribuabil sa dovedeasca faptul ca o masina s-a depreciat de fapt mai mult decat indica scala fixa", se mentioneaza in aceasta.

Trebuie reamintit ca, in proiectul de modificare transmis Comisiei Europene, taxa de prima inmatriculare ar urma sa se plateasca in functie de gradul de uzura al masinii, respectiv taxele sunt mai mici cu cat durata de viata a masinii este mai mica.

In replica, autoritatile romane au informat CE, pe 8 noiembrie, ca Romania va analiza posibilitatea elaborarii unui catalog care sa cuprinda preturile de circulatie a masinilor second-handde pe piata autohtona.

Aseara, la inchiderea editiei, era in desfasurare la Ministerul Economiei si Finantelor o intalnire pe aceasta tema a reprezentantilor MEF cu cei ai Asociatiei Producatorilor si Importatorilor de Autovehicujle (APIA), ai Uniunii Nationale a Societatilor de Asigurare din Romania (UNSAR) si ai Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA).

"Va fi cel mai probabil similar celui pe care il folosesc notarii, in cazul stabilirii impozitului pe tranzactiile imobiliare.

Acesta va cuprinde toate marcile de masini, pe ani de fabricatie si grade de uzura. Vor fi de fapt preturile pietei romanesti, care vor fi reactualizate anual. Pe baza acestui catalog va fi calculata taxa de prima inmatriculare", au declarat pentru "Adevarul" surse apropiate discutiei. Potrivit acestora, nu se stie deocamdata cine ar urma sa realizeze practic acest catalog.

integral in Adevarul