Profesorul Liviu Librescu, cel care a murit in cursul masacrului de la Universitatea Virginia Tech din aprilie, a fost omagiat de catre presedintele George W. Bush in discursul sau de Ziua Recunostintei, informeaza pagina electronica a Casei Albe.

“In aceasta zi ne aducem aminte de multe exemple de buna-credinta ale poporului american pe care le-am vazut anul trecut. Ne amintim de profesorul de la Virginia Tech care a murit incercand sa opreasca un atacator sa intre in sala lui de curs.

Ca supravietuitor al Holocaustului, profesorul Liviu Librescu a vazut ceea ce a fost mai rau in umanitate - si totusi, prin sacrificiul sau, ne-a aratat ce este mai bun", a declarat presedintele american.

Profesorul Liviu Librescu a murit in cursul atacului de la Universitatea Virginia Tech, dupa ce un student de origine sud-coreeana a deschis focul in interiorul campusului din Blacksburg, in estul Statelor Unite, ucigand 33 de persoane si ranind alte 28.

Martori ai masacrului au declarat ca profesorul Librescu a barat usa pe care incerca sa intre agresorul, pana cand studentii sai au reusit sa iasa pe geamuri. Profesorul a fost lovit de cinci gloante si a murit pe loc.

Alaturi de profesorul Liviu Librescu, liderul de la Casa Alba a evocat si numele altor doi eroi din istoria recenta a SUA: Jeremy Hernandez, care a salvat copiii blocati intr-un autobuz prins in daramaturile podului din Minneapolis si directorul Doris Hicks, care a reusit deschiderea scolii sale intr-un cartier din New Orleans grav afectat de uraganul din 2005.

Bush a evocat, de asemenea, numeroase personalitati sau episoade care au marcat istoria Statelor Unite, mentionand, spre exemplu, contributia unor eroi nationali ca George Washington sau Abraham Lincoln, dar si momente din perioada sclaviei si a Razboiului Civil.

Profesor israelian de origine romana, Liviu Librescu a absolvit Facultatea Politehnica din Bucuresti in anul 1952, specializarea inginerie aeronautica si apoi s-a inscris la masterat. Intre anii 1979-1986 a fost profesor de inginerie mecanica la Universitatea din Tel Aviv. Profesorul Librescu si sotia sa sunt supravietuitori ai Holocaustului care au emigrat in Israel din Romania in 1978.

Regimul comunist nu i-a dat voie sa plece din tara, dar a reusit acest lucru numai dupa ce premierul israelian de atunci, Menachem Begin a intervenit pe langa Nicolae Ceausescu.

Din iunie 1986, Librescu preda ingineria mecanica la Universitatea Tehnica din Virginia, unde era titularul a patru cursuri.