Presedintele Basescu a anuntat, marti, ca a trimis Parlamentului cererea de reexaminare a legii de aprobare a Ordonantei de urgenta privind modificarea Codului de Procedura Penala.

Seful statului a declarat ca in mod normal Codul Penal ar fi trebuit sa stabileasca foarte clar drepturile si obligatiile cetateanului. Or, prin modificarile aduse, Codul Penal nu face decat sa arate in ce fel va fi protejat un ministru sau altul. Seful statului a precizat ca modificarea Codului Penal poate afecta inclusiv securitatea nationala a tarii.

Tinta modificarii Codului Penal a fost clientela politica, a mai spus presedintele.

Seful statului considera "fara precedent" faptul ca un Parlament subordoneaza interesul public interesului unui infractor.

Presedintele Basescu a mai declarat ca, daca ar fi promulgat modificarile Codului, ar fi iesit de sub urmarire penala persoane precum Patriciu, Tender, Mazare, Nastase, Seres, Pacuraru, Chiuariu, Nagy, Remes, Mihailescu, subliniind ca tinta modificarilor era "clientela politica".

"Dupa ce inchideti camerele, as dori sa va mai fac o precizare", le-a spus Basescu jurnalistilor, la finalul declaratiei de presa. Presedintele s-a referit atunci la o prevedere a Codului Penal, privind limitarea anchetei la 6 luni, lucru "interesant", care l-ar fi avantajat in dosarul Flota.

Declaratia presedintelui vine la doar cateva zile de la avertismentul primit de Romania de la ambasadorul SUA Nicholas Taubman, care si-a exprimat ingrijorarea fata de modificarile Codului Penal si Codului de Procedura Penala.

"Bunul-simt ne spune ca o lege care ar face aproape imposibile activitatile de perchezitie ale politiei, daca nu informeaza suspectul in prealabil, - de exemplu intr-un caz de trafic de droguri - este o lege proasta", a declara in urma cu cinci zile Nicholas Taubman, care adauga ca modificarile aduse legilor de catre deputati ii vor impiedica pe procurori sa-si faca meseria.