Autostrada Transilvania ar putea fi pusa in slujba NATO si a armatei americane. Ambasadorul Americii a afirmat la Cluj ca pe langa avantajele economice pe care le genereaza autostrada construita de Bechtel, aceasta reprezinta si un important culoar pentru fortele armate.

“In cazul unei stari de urgenta, indiferent de gradul acesteia, orice sosea din tara trebuie sa poata fi folosita de catre armata. In cazul nefericit in care veti fi nevoiti sa transportati echipament militar in celalta parte a tarii, trebuie sa aveti la dispozitie o infrstructura care sa permita acest lucru”, a declarat Taubman.

Taubman, acelasi discurs ca in 2006

Ambasadorul Statelor Unite ale Americii si-a adus aminte cu placere despre precedenta vizita la Cluj, efectuata in ianuarie 2006. Poate de aceea discutiile dintre primarul Clujului si Nicholas Taubman au avut aceiasi tema ca in 2006.

In cadrul intrevederii, Nicholas Taubman l-a avertizat pe Emil Boc ca Autostrada Transilvania va aduce pe langa beneficii si o crestere a infractionalitatii. Oficialul American a insistat asupra necesitatii prevenirii acestor fenomene.

Seful administratiei clujene a declarat ca in urma discutiilor cu oficialul american va fi semnat un acord pentru perfectionarea politiei comunitare clujene. Emil Boc nu a precizat data la care va finalizat documentul. Primarul Clujului a discutat si posibilitatea introducerii fibrei optice pe aliniamentul autostrazii.

"Cand autostrada va fi terminata, trebuie sa fim pregatiti sa facem fata provocarilor legate de criminalitatea care se dezvolta de-a lungul unei autostrazi, traficul de fiinte umane si problemele legate de greutatea mijloacelor de transport” a spus Emil Boc.

Intalnire indecisa cu mediul de afaceri

Ambasadorul SUA a declarat in cadrul unei intalniri cu oamenii de afaceri ca mai multe firme americane se pregatesc sa investeasca in Judetul Cluj. Taubman nu a precizat despre ce companii este vorba si nici data la care ar urma sa demareze investitiile in Romania.

Pesemne pentru a mai destinde atmosfera, Iosif Pop, fostul presedinte al Bancii Transilvania, i-a propus lui Nicholas Taubman sa ocupe funtia de director onorific al viitorului centru financiar pe care il construieste. Oficialul american a declinat politicos oferta.