Gazprom nu pare dispus sa accepte propunerile Ucrainei privind pretul la gaze naturale, scrie Kommersant-Ukraini. Ministrul ucrainean al energiei, Iuri Boiko, a avut o noua runda de negocieri cu mai marii companiei ruse privind stabilirea preturilor la gaze naturale pe termen mediu, mecanism care face obiectul unui acord bilateral care ar urma sa fie semnat pana la sfarsitul acestui an.

Publicatia a aflat ca Ucriana a propus pentru 2008 un tarif de 147,5 dolari mia de metri cubi, iar in 2010 - 160 dolari. Pentru 2009 se sugereaza o cifra intermediara. O inalta sursa din interiorul Gazprom a explicat ca propunerea Ucrainei „se invarte in jurul ideii pastrarii actualui sistem de livrari”.

„Daca se amesteca gazul turkmen, cu cel kazah si uzbek, pe care RosUkrEnergo il cumpara in 2009 si se mai adauga un procent neinsemnat pentru RUE, va iesit pretul sugerat de Kiev”, a spus interlocutorul Kommersant-Ukraini. Dar Gazprom s-a dovedit nepregatit pentru noua propunere si ca urmare discutiile au fost amanate pentru o data ulterioara.

Expertii ucraineni sustin ca, daca pretul gazelor va fi intr-adevar de 147,5 dolari mia de metri cubi, pretul lui de cost pentru industrie va atinge 220-230 dolari mia de metri cubi (in prezent, 180-190). „Nu este cel mai ridicat tarif si nu va afecta activitatea chimistilor si metalurgilor ucraineni”, afirma specialistii.