Vulpea junior - majorat la 30 de ani

de Stefan Candea     Centrul Roman pentru Jurnalism de Investigatii
Miercuri, 21 noiembrie 2007, 0:00Familia longevivului sef al „doi s’un sfert” s-a imbogatit anul acesta cu un om de afaceri. Este vorba despre Vulpea junior, pe numele sau adevarat Alin Ardelean.

In varsta de 30 de ani, feciorul lui Virgil Ardelean si-a lansat cariera de afacerist la inceputul anului, cu 5 luni inainte ca tatal sau sa fie detronat din functia de sef al serviciului secret al Ministerului Administratiei si Internelor. Debutul juniorului este cu atat mai interesant cu cat noii sai asociati sunt importanti oameni de afaceri.

Dintr-un absolvent de drept trecut prin job-uri anonime, fiul lui Ardelean a ajuns, cu putin inainte ca Vulpea senior sa fie scos de la Interne, sa preia afaceri ale unui grup format din fosti premieri, fosti parlamentari, traderi de energie si afaceristi importanti in domenii strategice.

Ardeleanul si casuta postala

Alin Ardelean a inceput Facultatea de Drept la Cluj si a terminat-o la Bucuresti, fortat fiind sa se mute la sfarsitul lui 98, momentul in care tatal sau a preluat functia de sef al „doi s’un sfert”. Dupa 2000 juniorul a trecut prin mai multe slujbe, cea mai importanta fiind cea de consilier juridic la Price Watterhouse Coopers.

Anul acesta a decis sa-si schimbe locul de munca, angajandu-se la firma TEN Transilvania Energy, firma aflata sub controlul omului de afaceri Rares Criste. Desi este angajat al lui Criste din aprilie, Ardelean este si asociat al clujeanului in firma ENERGON GET GAS & EMISSIONS TRADING. Acest srl a fost infiintat in ianuarie si are ca actionar majoritar o firma olandeza: ENERGON HOLDING DELFT B.V.

Rares Criste este administratorul companiei. Din discutia purtata cu Alin Ardelean nu am putut afla cine este in spatele companiei olandeze. „Si eu am intrebat cine sunt olandezii, dar n-am primit nici un raspuns” ne marturiseste Alin.

„De aceea am hotarat sa ma retrag din firma.” Totusi Alin a mai figurat in continuare ca partener al olandezilor in ENERGON-ul romanesc inca doua luni. Partile sale au fost cedate catre Criste si catre firma olandeza. Si mai ciudat este ca desi nu a primit raspunsul la intrebarile puse lui Criste, Alin s-a angajat la grupul TEN si s-a mai asociat intr-o firma impreuna cu acesta.

Trader de emisii CO2

Desi Alin Ardelean nu ne-a dat prea multe informatii legate de Energon, am aflat ca aceasta firma a fost infiintata exclusiv pentru a intermedia cote de emisii CO2, o afacere profitabila in viitorul apropiat.

Afacerea presupune achizitionarea de credite de emisii de CO2 de la companii din Romania, care sunt apoi vindute pe o bursa de specialitate unor companii din spatiul UE, mari poluatori, ce doresc sa-si creasca procentul maxim de poluare prevazut de legislatia europeana. Creierul afacerii este Rares Criste, implicat pe piata de energie prin firma Ten Transilvania.

Desi infiintarea Energon in Romania este de data recenta, am gasit un parteneriat al lui Criste cu o firma similara inregistrata la Viena: Energon Power Trading Gmbh. Este vorba de un imprumut de 4 milioane de euro, dat de Alpha Bank sucursala Cluj catre TEN Transilvania si Energon, imprumut inregistrat in aprilie anul acesta.

Ardelean ne-a declarat ca nu cunoaste daca cele doua Energon sunt inrudite (cel din Olanda cu cel din Austria) insa este de parere ca exista o legatura clara intre firme. Reprezentantul Energon din Viena este un anume Corneliu Tanasescu, iar firma sa are un capital de numai 20 de mii de euro. Referinte legate de activitatea lui Tanasescu anterioara duc catre activitati in domeniul imobiliar.

Vom vedea ca Rares Criste si fiul lui Virgil Ardelean au relatii de afaceri strinse cu personaje influente implicate pe piata imobiliara din Capitala dar si pe piata de energie din Romania.

Mahari locali

Rares Criste este un discret om de afaceri clujean a carui principale businessuri sunt acum comertul cu energie electrica. Ten Transilvania Energy este alaturi de compania Gevco SRL Cluj cei mai importanti detinatori de licente de comert cu energie din orasul de bastina a lui Virgil Ardelean, cele doua companii avand colaborari si contracte cu complexele energetice de la Turceni si Rovinari.

Compania Gevco este controlata din umbra de fostul director al Electrica Transilvania- Nord Gabriel Ruga iar in acte este detinuta de fostul jurist al societatii de Stat, Victor Dragan. Asadar, Alin Ardelean si Rares Criste fac parte din tagma “baietilor destepti” din energie, chiar daca doar la nivel local.

Criste nu a raspuns incercarilor noastre repetate de a-l contacta si de a lamuri, astfel, relatia sa de afaceri cu fiul lui Virgil Ardelean. Potrivit lui Teofil Muresan, asociatului sau din Ten Transilvania Energy, Criste s-ar afla in Canada, intr-o deplasare de trei luni.

Muresan mai spune ca nu stie nimic despre afacerile derulate prin Ten Transilvania Energy si de relatia lui Criste cu Alin Ardelean. Alte afaceri ale lui Criste, ce dateaza de la inceputul anilor 2000, sunt in domeniul comunicatiilor si internetului.

Alin are AMGAZ

Ne-au intalnit cu Alin Ardelean pentru a discuta implicarea sa in Energon chiar in ziua in care la Registrul Comertului se inregistra o alta firma in care junele detine 25%.

Am fost surprinsi sa-l gasim pe Ardelean, alaturi de acelasi Criste si alti parteneri din TEN, in firma AMGAZ FURNIZARE, firma implicata in afaceri de anvergura cu societatile de Stat din domeniul gazelor naturale (ROMGAZ, DISTRIGAZ), deruland contracte si imprumuturi de milioane de euro. „Am platit pentru actiunile mele 2.500 RON, participarea la capitalul social.

Firma a fost cumparata de la Adrian Ivan, care o detinea 100 la suta.” La intrebarea legata de contractele derulate de catre AMGAZ FURNIZARE, Ardelean ne-a raspuns ca nu are habar de contractele firmei si nici nu ne poate spune cum a ajuns sa achizitioneze tocmai aceasta companie implicata in distributia si comercializarea de gaz.

Inainte de a intra in portofoliul fiului lui Virgil Ardelan compania Amgaz Furnizare SRL a apartinut lui Peter Braun, om de afaceri implicat in privatizarea ALRO Slatina. In companie, alaturi de Braun, a mai fost asociata Gabriela Popenici, o apropiata a lui Dorin Iacob, fostul consilier a presedintelui Traian Basescu.

Compania Amgaz Furnizare SRL face parte dintr-un grup de companii (Infochem, AMGAZ SA) infiintate de Horia Rosu fostul consilier a ministrului PSD al Industriilor Dan Ioan Popescu. Aceste companii care au ajuns sa fie controlate de Braun si de serie de amici de-ai sai prestau pentru ROMGAZ Medias servicii de stocare si depozitare a gazelor naturale.

Interesant este ca Peter Braun, omul din spatele Amgaz Furnizare SRL, este implicat acum pe piata imobiliara din Bucuresti unde a cumparat mai multe drepturi litigioase de la diferite persoane. Retrocedarile “cumparate” de Braun reprezinta terenuri extrem de valoroase situate pe malul lacului Herastrau, linga Satul Francez.

Retrocedarile au fost semnate de primarul general Adriean Videanu dupa ce au fost “cumparate” de Braun de la o pensionara. O alta legatura sugestiva, care indica influenta politico- econonica a lui Braun, este data de partenerul sau din societatea AMGAZ, Frank Barton Sidles II, care a fost asociat la rindul sau cu presedintele PLD Theodor Stolojan in Rolast Pitesti SA.

Ar mai fi de mentionat o legatura intre Braun, fost posesor AMGAZ si grupul de firme din Olanda, legat de noul proprietar Alin Ardelean. Este vorba de Adrian Marghescu, cenzor la Foliteck (firma asociata cu casuta postala din Delft, Olanda, detinatoarea RTC) dar cenzor si la AMGAZ SA atunci cand compania se afla sub controlul lui Braun si Frank Barton.

Extinderea spre comertul cu bauturi

De la licente de emisii CO2 si distributia de gaz, Vulpea jr. si-a extins activitatea in zona comertului cu bauturi. Este vorba de ultima firma deschisa la sfarsitul lui august, la Targu Mures, impreuna cu omul de afaceri local Radu Mircea Pescar. Firma RALVIN este detinuta jumate- jumate de catre Ardelean si versatul om de afaceri Pescar.

Noul partener de afaceri al lui Ardelean este cunoscut pe plan local ca un jucator important pe piata imobiliara.

“Abia la 30 de ani sunt in sfarsit la majorat”

CV-ul lui Ardelean nu este impresionant. Posturile pe care le-a ocupat nu puteau sa-i asigure nici influenta in afaceri si nici capitalul care sa-i permita sa se asocieze in afaceri importante cu grei ai energiei sau ai imobiliarelor. Fiul lui Ardelean nu arata ca un baiat de bani gata, nu conduce masini scumpe.

Cum a ajuns atunci in aceste companii? „Printr-o prietena din copilarie, Ligia (nr Paraian, asociata in TEN si AMGAZ) l-am cunoscut pe Rares Criste. Intamplarea a facut sa-i dau cateva sfaturi juridice bune, lui i-a placut si mi-a oferit un post la TEN”. Banii pentru investitii in aceste firme nu este clar de unde i-a avut.

Alin respinge ideea ca tatal sau s-ar afla in spatele acestor asocieri: „Cat timp tatal meu a avut pozitia pe care a avut-o, eu nu am putut sa fac nimic. Acum m-am hotarat sa plec pe cont propriu, sunt in sfarsit la majorat!”

Virgil Ardelean ne-a declarat ca nu are absolut nici un amestec in afacerile fiului si ca se astepta ca lumea sa-si puna intrebari: "Sunt ferm convins ca fiul lui V. A., chiar daca ar vinde gogosi in piata, ar trebui sa se clarifice public de unde cumpara ulei si cui vinde gogosile si asa mai departe".

O casuta postala incapatoare

Documentarea noastra in Olanda ne arata ca firma Energon este inregistrata in Delft, la cativa kilometri sud de Haga. Firma este administrata de un oarecare R. P. Thijssen si este detinuta in totalitate de off-shor-ul cipriot Kennewick Limited din Limassol.

Citeste textul integral pe site-ul CRJI

1937 vizualizari

 • 0 (0 voturi)    
  de ce platim curentul scump (Miercuri, 21 noiembrie 2007, 12:52)

  lupul [anonim]

  pentru ca firmele astea dashtepte iau kilovatul de la producatorii de stat cu 900 de lei si il vand tot la stat cu 4000. asa ca nu va mai intrebati de unde milioane de euroi purjati
 • 0 (0 voturi)    
  Fiul nu are.... (Miercuri, 21 noiembrie 2007, 13:30)

  kinezu [anonim]

  .... de-a face nimic cu influenta tatalui, mama nu are nimic de-a face cu tata shi fiul, tata nu se mai vede cu sora prietenului care l-a sfatuit pozitiv dar copilul rezultat din iubirea celor doi a devenit rege neincoronat la 6 ani pe tot mineritul romanesc.
  O fi fost toti afaceristii aceia rude de ale lui. Sau?
  Oricum ii doare la pateu shi nu dau 2 bani pe parerile sau comentariile din presa.
  Iata viitorul prim-ministru sau ceva secretar de stat...
 • 0 (0 voturi)    
  Bun, si? (Joi, 22 noiembrie 2007, 11:32)

  Greu de cap [anonim]

  Ce dovedesc toate astea? Dovedesc ceva? E ceva de dovedit in primul rand? Sau omul si afacerile lui trebuie privite prin prisma prezumtiei de vinovatie? Vinovat ca e fiul tatalui lui...
  Mi se pare de bun simt remarca lu' ta-su...
  Da' ce ziceti, stranepotii lu' Ardelean ar trebui sa aiba dreptul sa faca afaceri, sau vreun drept in general?
 • 0 (0 voturi)    
  @3 (Joi, 22 noiembrie 2007, 14:48)

  lucian [anonim]

  bun, si?
  daca esti greu de cap vrei sa te scoata altii la lumina?...
  articolul este scris cu bun simt, dar tu ai vazut bunul simt in replica tatalui... sau este si al tau?
 • 0 (0 voturi)    
  Lucian... (Joi, 22 noiembrie 2007, 15:11)

  Greu de cap [anonim]

  ... de acord, articolul e bine scris, chiar foarte bine. In particular, nu este agresiv si patimas, ca multe alte articole de-acest gen, care fac descoperiri fulminante in datele de la Registrul Comertului pe care le poate accesa oricine. Pur si simplu face niste constatari.
  Mi-ar fi placut si sa ma scoti la lumina dar, din pacate, n-ai facut-o. Nu-i bai.
  Toate bune.

Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version