Fostul presedinte francez, Jacques Chirac, a fost inculpat miercuri de un judecator parizian pentru deturnare de fonduri, intr-un dosar ce dateaza din perioada cand acesta era primar al Parisului, a anuntat avocatul sau, Jean Veil, citat de Reuters.

Chirac, in varsta de 74 de ani, este implicat intr-un scandal ce vizeaza o serie de angajari fictive, in care mai multi reprezentanti ai partidului fostului presedinte - Adunarea pentru Republica (RPR) - isi primeau ilegal salariile din bugetul Primariei Parisului.

Numele lui Chirac a fost asociat cu mai multe afaceri politico-financiare din perioada in care a fost primar al Parisului - pana in 1995 - dar si de pe vremea cand era lider al partidului RPR, devenit apoi UMP. Mai multi apropiati ai sai au fost condamnati in aceste dosare.

Jacques Chirac este unul dintre cei mai longevivi oameni politici francezi. La cei 74 de ani, dintre care 42 dedicati carierei politice, Chirac are o experienta impresionata - a fost ales de doua ori presedinte al Republicii, a avut doua mandate de prim-ministru si, timp de 18 ani, a fost primar al Parisului. El i-a predat puterea lui Nicolas Sarkozy, pe data de 16 mai.