Ministrul Justitiei a crezut ca-i poate convinge pe ziaristii straini acreditati la Bucuresti sa-l aplaude, dupa ce au avut onoarea sa-l cunoasca si sa discute cu el.

Tudor Chiuariu si-a imaginat poate ca dupa aceasta intalnire marile agentii de presa ale lumii vor scrie despre razboaiele sale marunte, transformandu-le in lupte eroice, iar cotidienele europene cele mai importante se vor grabi sa-l transforme in VIP continental.

Tanarul ministru era convins probabil ca influenta conjuncturala si indirecta pe care o are partial in presa autohtona poate fi transferata in cea internationala, iar corespondentii straini vor inghiti pe nemestecate tot ceea ce le va spune.

Lovitura de imagine pregatita de consilierii sai s-a intors insa impotriva sa, iar Tudor Chiuariu a ramas in propriul rol de ministru diletant si antireformist.

Chiuariu a intrat astfel pe sens unic dupa ce a spus ca lupta anticoruptie ar fi impiedicata chiar de Comisia Europeana fiindca Bruxellesul nu vrea desfiintarea Departamentului National Anticoruptie (DNA).

Rationamentele sale pedante sunt necredibile fiindca DNA are in vedere anchetarea penala a ministrului Justitiei, iar inversunarea sa impotriva procurorilor anticoruptie nu este bine vazuta pentru ca tot mai multi fruntasi liberali intra in clubul celor acuzati de coruptie, intre ei chiar mentorul sau politic Relu Fenechiu.

Ministrul Justitiei ar fi vrut probabil sa convinga Comisia Europeana, folosindu-se de canalele mediatice occidentale, ca DNA ar fi o institutie parazitara, care doar dubleaza alte structuri din interiorul Parchetului General si care ar putea fi desfiintata in favoarea luptei anticoruptie.

Tudor Chiuariu a cazut in propria plasa, iar agentiile de presa internationale au mers cu subiectul ceva mai departe decat ar fi vrut el, anexand declaratia Comisiei Europene, care precizeaza sec ca "opiniile ministrului roman al Justitiei, Tudor Chiuariu, sunt cunoscute".

Cu alte cuvinte, europenii nu au mari asteptari de la tanarul liberal si nici de la guvernul din care face parte, iar surse din UE citate de agentia britanica de stiri Reuters sustin ca Romania "bate pasul pe loc sau chiar este in regres in ceea ce priveste lupta impotriva coruptiei".

Guvernul Tariceanu 2, daca ramane la Palatul Victoria, ar putea fi pus la colt pentru lectiile nefacute, obrazniciile, furaciunile sale in raportul anual din iulie 2008 la care lucreaza expertii europeni.

In primul an dupa aderarea la Uniunea Europeana, Guvernul a lucrat impotriva tarii, brutal, cinic, grosier. Primul ministru si-a selectat cabinetul in functie de recomandarile primite de la clientela partidului, abandonand criteriile profesionale aproape definitiv, iertand si asumand aproape orice gafa venita de la membri ai Guvernului sau de la fruntasii liberali.

Dupa ce Calin Popescu Tariceanu a acceptat la inceputul lunii "deportarile" ministrului de Externe, iar saptamana trecuta a inghitit cu o franchete rudimentara declaratiile antiamericane ale tanarului Bogdan Olteanu, acum pare sa se impace si cu razboiul antieuropean purtat de ministrul Justitiei cu oficialii de la Bruxelles.