Expulzarea a 200.000 de romani din Italia ar fi egala cu "o deportare in afara oricarui cadru legal", este de parere presedintele italian Giorgio Napolitano, care a declarat, intr-un interviu acordat saptamanalului german Die Zeit si citat de Antena 3, ca nu poate accepta in niciun fel o asemenea varianta, nici in calitate de sef al statului si nici in nume personal.

Giorgio Napolitano a adus ca argument faptul ca multi romani au reusit sa se integreze in societatea italiana: "Avem ca exemplu multi imigranti romani care s-au integrat si lucreaza foarte bine in diverse domenii. Conteaza si faptele, nu doar vorbele."

"Spre exemplu, in unele regiuni din nord-estul Italiei asistam la un paradox. Acolo sunt multi imigranti absolut necesari economiei, exista si prejudecati ideologice referitoare la imigratie, insa este cert ca imigrantii s-au integrat bine, mult mai bine decat in alte regiuni", a declarat presedintele italian.

Giorgio Napolitano mai spune ca orice opozitie fata de cresterea populatiei straine din Italia va fi combatuta.

Presedintele italian a adaugat ca trebuie mentinuta o politica a imigratiei deschisa intrarii legale a muncitorilor de care Italia are nevoie, dar in acelasi timp, este necesara combaterea imigratiei clandestine si a traficului de fiinte umane.