Presedintele Republicii Kazahstan, Nursultan Nazarbaiev, a declarat, joi, la Bucuresti, ca este "foarte interesat" de portul Constanta, pe care il considera "iesirea spre lume, spre Europa". De altfel Romania si Kazahstan au semnat un acord intre Administratia Portului Constanta si cea din Aktau.

Cei doi sefi de stat au discutat, in cadrul vizitei intreprinse de Nazarbaiev la Bucuresti si despre proiectele Contanta - Trieste si Nabucco.

Nazarbaiev a aratat ca, in schimbul furnizarii catre UE si Romania a resurselor sale energetice, Kazahstanul asteapta ca aceste tari sa raspunda trimitand investitori, mai ales in ceea ce priveste procesarea produselor energetice si industria extractiva, relataeza NewsIn.

El a accentuat ca relatiile dintre cele doua tari nu trebuie sa se concentreze doar asupra sectorului energetic, raspunzand astfel unei intrebari pe tema progreselor concrete facute in discutiile pe marginea celro doua proiecte, Nabucco si Constanta-Trieste.

"Foarte important a fost pentru noi discutarea aspectelor legate de Constanta-Trieste. Suntem foarte interesati de porturile de la Marea Neagra", a adaugat insa Nazarbaiev, aratand ca, din punctul sau de vedere, Constanta este "iesirea catre lume, catre Europa".

In discutiile pe tema portului Constanta, cele doua parti s-au concentrat, potrivit lui Traian Basescu, asupra capacitatii portului de la Marea Neagra de preluare a tranzitului de marfuri energetice catre Europa. De altfel, cele doua tari au semnat si sun acord intre Administratia Portului Constanta si Portul kazah Aktau.

"Romania este cel mai mare partener comercial al nostru...Kazahstanul vede in Romania nu partener stabil", a spus Nazarbaiev.

Prezenta lui Nazarbayev in Romania este parte a turneului pe care liderul kazah il efectueaza in mai multe state din Uniunea Europeana, incluzand Slovacia si Ungaria, in contextul in care UE incearca sa isi reduca dependenta energetica fata de Rusia, cautand resurse alternative.

Turneul liderului de la Alma Ata a inceput miercuri, la Bratislava, si se va incheia sambata, 24 noiembrie.

De altfel, cooperarea cu Uniunea Europeana reprezinta una dintre prioritatile politicii externe a Kazahstanului, dupa cum a declarat purtatorul de cuvant al Ministerului Afacerilor Externe din Kazahstan, Yerzhan Arzhykbayev, citat de Radio Romania Actualitati.

Acesta a adaugat ca Bratislava, Bucurestiul si Budapesta ar fi interesate de atragerea Kazahstanului pe piata europeana nu doar in calitate de furnizor de hidrocarburi, ci si ca ruta alternativa pentru marfurile provenite de pe continentul asiatic.

Kazahstanul reprezinta unul dintre principalii investitori in Romania dupa ce KazMunaiGaz, a doua companie din aceasta tara, a achizitionat Rompetrol.

De altfel, vizita lui Nazarbayev are loc la doar cateva zile dupa ce Comisia Europeana si-a dat acordul pentru preluarea companiei Rompetrol de catre concernul kazah.