Episcopul Dunarii de Jos, Casian, nu a colaborat cu Securitatea, a decis joi Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii, informeaza NewsIn, citand surse din cadrul CNSAS.

Potrivit NewsIn, hotararea a fost luata la limita, dupa ce o parte din membrii Colegiului au sustinut ca exista dovezi potrivit carora episcopul Casian ar fi colaborat cu serviciile secrete, in timp ce altii au afirmat contrariul.

Casian Craciun nu s-a prezentat la audierile la care a fost invitat de CNSAS. Diferite informatii publicate in presa afirmau ca prelatul a lucrat pentru Directia de Informatii Externe, avand misiuni in strainatate. Potrivit presei, Casian avea trei nume de cod: "Crin", "Casio" si "Casius".

Colegiul CNSAS a inceput studierea activitatii unor preoti la sfarsitul lunii august si, pana in acest moment, a dat cinci verdicte de politie politica: Mitropolitul Banatului, Nicolae Corneanu, Arhiepiscopul de Alba Iulia, Andrei Andreicut, Arhiepiscopul Sucevei si Radautilor, Pimen, Episcopul de Arges, Calinic Argatu, si Episcopul vicar de Sibiu, Visarion Rasinareanu.

Discutiile despre posibila colaborare cu politia politica a unor inalti prelati au fost reluate in contextul alegerilor din vara pentru functia de Patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane.

Pe de alta parte, CNSAS a decis sa-l invite la audieri pe arhitectul Herman Fabini, candidat din partea PLD la euroalegeri si fost senator de Sibiu, despre care se afirma ar fi avut legaturi cu Securitatea, informeaza NewsIn.