Potrivit unui sondaj al Biroului de Cercetari Sociale ( BCS), prezenta la referedum ar fi de 52%, din care 35% declara ca vor participa sigur, iar alti 14% nu sint prea siguri.

Din cei care intentioneaza sa se prezinte la referendum, 71% sustin ca vor vota DA, iar 29% NU.

Neinformare in proportie de 71%

In ce priveste gradul de informare, 9,4% declara ca nu au auzit ca presedintele Basescu a convocat un referendum pentru votul uininominal.

Intrebati ce inteleg printr-un sistem de vot in care senatorii si deputatii sint alesi in circumscriptii uninominale in baza unui scrutin majoritar in doua tururi, 71% au raspuns ca nu inteleg nimic, 8,1% ca se alege persoana si nu partidul si 5,5% ca vor fi alegeri ca la primarie si presedinte.

Raspunsul majoritar negativ poate fi datorat si faptului ca in sondaj intrebarea este mult mai confuza decit cea care apare in buletinul de vot.

Partidele mari si cele mici sustinute in mod egal

Nici despre faptul ca guvernul si-a asumat raspunderea pe o lege a votului uninominal nu au auzit 29% dintre cei intervievati.

Cu toate acestea, numarul celor care spun ca ar alege acel sistem de vot care favorizeaza partidele mari - 32,4% difera foarte putin de cel al celor care sustin ca vor un sistem care favorizeaza partidcele mici- 34%.

Chiar dcaca la intrebarea care, indirect, vizeaza stabilitatea parlamentara, procentele sint relativ egale, in schimb la cea referitoare la reprezentarea cetatenilor in parlament ( regasirea in votul dat candidatului), diferenta este mai mare.

Astfel, 39,2% spun ca prefera varianta de vot uninominal care permite reprezentarea doar a cetatenilor care voteaza partidele mici si 28,1% ca o prefera pe cea care reprezinta cetatenii care votreaza doar partidele mari.

Referendumul considerat util de 37%

Electoratul se imparte aproape egal in ce priveste utilitatea referendumului in conditiile in care guvernul deja si-a asumat rapsunderea pe o lege a votului uninominal. 37,2% spun ca referendumul mai era necesar, iar 36,1% ca nu mai era necesar si 26,7% ca nu stiu.

In acelasi timp, 50,4% considera ca presedintele Traian Basescu a convocat referendumul pentru a sprijini PD in campania electorala, 49,7% pentru a reforma clasa politica si 36,3% pentru a elimina partidele mici din viata politica.

Sondajul a fost realizat in perioada 10-15 noiembrie, are o marja de eroare de 2,8% si apatine BCS, institut fiknanatat de Fundatia Societatea Civila, apropiata PNL.

Update: Potrivit unui sondaj CSOP, realizat la comanda Realitatea TV, se estimeaza o prezenta de 40,3% la referendum, din care 80% sunt de acord cu votul uninominal propus de Traian Basescu.