Premierul Calin Popescu Tariceanu a declarat joi, cu ocazia inaugurarii unui nou pasaj rutier in Baneasa, ca va modifica legea achizitiilor publice astfel incat unele companii sa nu mai poata participa la licitatii.

Marius Gogescu, presedintele Autoritatii Nationale pentru Reglementarea Achizitiilor Publice (ANRMAP), a declara pentru HotNews.ro ca aceasta prevedere exista deja in Ordonanta - recent adoptata de Guvern - pentru modificarea legislatiei achizitiilor publice.

"In Ordonanta se prevede ca o anumita companie poate fi inlaturata de la procedura de achizitii daca pe doi ani anteriori nu s-a indeplinit obligatiile contractuale", a spus Gogescu. Pentru monitorizarea acestor companii, ANRMAP lucreaza de mai multe luni la o baza de date cu firmele care au incheiat contracte cu statul.

In acest moment exista 3.000 de inregistrari, dar pentru a face publica baza de date, "ar trebui ca numarul sa fie dublu, ca sa fie relevant", considera presedintele institutiei.

Practic aceste inregistrari sunt un fel de „rapoarte” ce reflecta prestatia firmelor implicate in contracte de achizitii publice.

Autoritatile, numite „contractante”, trebuie sa intocmeasca asa-numitele documente constatatoare, cu privire la colaborarea cu firmele pe parcursul proiectului. Acestea trebuie transmise ANRMAP. Datele incluse in certificatele constatatoare se refera la calitatea bunurilor sau serviciilor furnizate de contractor, problemele aparute in derularea proiectului si alte criterii.

"Numai in 2007 au existat 140.000 de proceduri de achizitii. Noi am primit doar 3.000 de certificate. Finalizarea listei depinde de autoritatile publice", spune Gogescu. Din aceste 3.000, numai 70 au primit "note proaste" de la autoritatile contractante. Tot autoritatile isi asuma raspunderea pentru „notele” date activitatii contractorilor.

Daca firmele nu sunt de acord cu aprecierile primite, isi pot cauta dreptatea in instanta. Pana la finalizarea bazei de date si publicarea acesteia, cei interesati pot solicita la ANRMAP informatii legate de contracte si companii.