Presedintele Traian Basescu a declarat ca niciun judecator nu va putea accepta articolul privind lista suplimentara din Legea votului uninominal, pe care el l-a contestat miercuri la Curtea Constitutionala, informeaza NewsIn.

Vorbind joi la postul de Radio Romania Actualitati, seful statului a afirmat ca ca Legea votului uninominal pentru care Executivul si-a angajat raspunderea este o "capcana", in conditiile in care guvernantii au urmarit din start atacarea legii la Curtea Constitutionala, cu scopul de a bloca reforma electorala pana dupa 2008.

"Deci, vor intra in Parlament, conform acestei legi, oameni care nu au primit in nici un fel vreun vot, nici macar pe vot de lista, cum este acum, dar nici in sistem uninominal. Or, acest lucru contravine Constitutiei. Nu poti sa alegi oameni care sunt scrisi pe pereti. Asta este capcana, pentru ca este vorba de o capcana pe care guvernul a intins-o romanilor", a afirmat Basescu.

"Au procedat urat. Si-au luat doua rezerve: nu au pus circumscriptiile electorale si au introdus un articol neconstitutional, in opinia mea", a adaugat presedintele. Legea stabileste ca trasarea colegiilor uninominale se va face ulterior, prin hotarare de Guvern.

Basescu a declarat ca nu crede ca vreun judecator de la Curtea Constitutionala va accepta articolul care prevede introducerea listei suplimentare nationale, ce nu este supusa votului.

Presedintele Traian Basescu a depus miercuri la Curtea Constitutionala o contestatie pe marginea legii votului uninominal pentru care Guvernul si-a asumat raspunderea in cursul saptamanii trecute. Potrivit termenelor legale, Basescu ar trebui sa promulge legea cel tarziu pe 26 noiembrie, dar este putin probabil ca CCR sa se pronunte pana atunci.

Traian Basescu si-a intemeiat contestatia pe articolul 62 din Constitutie care prevede ca Senatul si Camera Deputatilor "sunt alese prin vot universal, egal, direct, secret si liber exprimat”. Altfel spus, candidatii de pe listele nationale vor intra in Parlament, potrivit proiectului Guvernului, fara sa fie votati direct, cum scrie in Constitutie, ci in urma unei redistribuiri.

Proiectul Pro Democratia prevede ca, in cazul in care un partid castiga peste 50% din mandate in urma votului uninominal in colegii, repartizarea celorlalte mandate se face prin asa-zisa lista nationala de rezerva, in functie de ponderea partidelor la nivel national