Potrivit unui studiu al Departamentului de finante al Statelor Unite, analiza efectuata pe baza a 96.700 de declaratii de venit ale cetatenilor cu varste peste 25 de ani, peste 50 la suta din populatia SUA si-a modificat statutul social, trecand pe o treapta superioara in ultimii zece ani.

Circa o jumatate din americanii care, in 1996, intrau in categoria celor 20 la suta cei mai saraci s-au mutat intr-o categorie mai inalta, iar 5.3 la suta dintre acestia au reusit sa urce in varful piramidei bunastarii sociale.

Dar americanii nu doar s-au imbogatit, ci si au saracit. Conform aceluiasi studiu, in ultimul deceniu, din grupul celor mai avuti americani au iesit 30,6 la suta din „locatarii” lui, un procent de 2,6 la suta reusind chiar performanta ca ajunga in coada listei, adica printre nevoiasi.

In ce priveste Rusia, spune directorul Centrului de dezvoltare sociala, Natalia Akindinova, nu exista asemenea analize. Biroul national de statistica a publicat astfel de date numai in ultimii doi ani.

Dar, spune expertul, sansele de imbogatire sau saracire rapida raman, in cazul rusilor, apropiate de cele ale americanilor, pentru ca structura sociala este destul de difuza, iar barierele de trecere dintr-o clasa in alta sunt destul de joase.

Cu toate acestea, adauga Akindinova, mobilitatea veniturilor este limitata in Rusia de cativa factori. Studiile superioare nu garanteaza salarii mari, iar numeroase nise - turism, comert, constructii - sunt deja ocupate de firme straine si de businessul electronic, cu care micii intreprinzatori nu pot concura.