Cel mai vechi portret al reginei Elisabeta I a Angliei, in care aceasta apare in picioare, a fost vandut joi, la Londra, pentru suma de 2,6 milioane de lire (echivalentul a 3,6 milioane de euro), a anuntat casa de licitatii Sotheby's, citata de AFP.

Realizat de pictorul flamand Steven van der Meulen,portretul celei supranumite "Regina Fecioara" - pentru ca nu a fost casatorita si nu a avut copii, fusese evaluat, initial, de specialisti, undeva intre 700.000 si un milion de lire sterline (intre 974.000 si 1,4 milioane de euro).

Comerciantul britanic de arta Philip Mould a oferit, insa, la finalul licitatiei, suma de 2,6 milioane de lire. Lucrarea va fi expusa in galeria sa incepand cu anul 2008.

Portretul Reginei Elisabeta I, pictat in jurul anului 1560, a fost daruit chiar de catre suverana unui parlamentar britanic din acea vreme, John Hampden. Familia acestuia l-a imprumutat, insa, mai tarziu Comitatului Buckinghamshire, din sud-estul Angliei.

Tabloul a fost expus, in ultimii 50 de ani, intr-un salon privat al Tribunalului din Aylesbury.

Recenta prezentare a tabloului a starnit un viu interes, nu doar pentru ca este cea mai veche reprezentare in picioare a reginei, ci si pentru ca tabloul a fost realizat, cel mai probabil, pentru a o ajuta pe aceasta sa isi gaseasca un print consort.

Fiica Regelui Henric al VIII-lea al Angliei ai a reginei Anne Boleyn, Elisabeta I a urcat pe tron in anul 1558.

Pe marile ecrane a fost lansat, de curand, filmul "Elisabeta: Epoca de aur", a doua parte dintr-o trilogie dedicata suveranei engleze. Cate Blanchett, actrita care o interpreteaza pe regina, a jucat acelasi rol si in prima parte a trilogiei. Ea se afla, atunci, la inceputul carierei sale internationale si a fost nominalizata la Oscar pentru acel rol.