Conducerea Blocului National Sindical intentioneaza sa dea in judecata Statul Roman pentru prejudicii aduse consumatorilor casnici de energie electrica. Potrivit liderilor BNS, statul a incalcat prevederile europene care stipuleaza ca cel putin 30% din energia electrica furnizata populatiei trebuie sa aiba un cost sub pretul mediu al kilowatului. BNS va recurge si la sprijinul avocatilor pentru actiunea in instanta.

Statul Roman nu respecta legislatia europeana in domeniul energiei

Vicepresedintele Blocului National Sindical, Matei Bratianu sustine ca Directiva UE numarul 54 din 2003 prevede ca o treime din energia electrica furnizata consumatorilor casnici sa fie ieftina.

Potrivit analizelor efectuate de federatiile Univers si Energia Mileniului III, la un consum mediu de aproximativ 150 Kwh, consumatorii casnici au platit cate 4 euro in plus pe luna, adica 48 euro pe an.

Incepand cu 2004, cand ar fi trebuit sa se aplice reglementarea europeana, si pana in primul semestru al lui 2007, prejudiciul adus micilor consumatori ajunge la 1,3 miliarde de euro, bani care au mers direct in buzunarele “baietilor destepti” din energie.

BNS pregateste o actiune colectiva impotriva statului

“Vom strange formulare pentru actiune in instanta impotriva Guvernului Romaniei Vom incuraja fiecare consumator casnic se indrepte impotriva Guvernului care l-a privat de drepturile lui de consumator si de energie electrica ieftina in cuantum de 30%”, a declarat Matei Bratianu.

Tarif unitar

Vice-presedintele BNS a mai spus ca Guvernul intentioneaza sa introduca un nsistem de plata a energiei electrice in functie de distanta fata de sursa de producere. Potrivit lui Bratianu, insa, acest procedeu va determina o crestere a pretului pentru mediul rural. BNS va milita pentru un tarif unitar la nivelul intregii tari pentru toti consumatorii casnici.