Agentii economici care vor recicla deseurile de ambalaje de tip Pet vor primi din bugetul Fondului pentru Mediu suma de 9.600 lei pentru fiecare kilogram prelucrat.

Potrivit unui ordin al Ministerului Mediului si Gospodaririi Apelor (MMGA), aparut recent in "Monitorul Oficial", cei care vor beneficia de sprijinul financiar acordat de catre autoritati vor avea obligatia sa utilizeze acesti bani pentru a plati deseurile achizitionate de la agentii economici colectori.

Solicitantii vor fi finantati numai dupa ce vor prezenta dovada privind cantitatile obtinute prin reciclarea deseurilor de ambalaje. Cu alte cuvinte, pentru a beneficia de banii din Fondul de Mediu, agentii economici ce prelucreaza deseurile vor fi obligati sa plateasca la randul lor cel putin 9600 lei pe kilogramul de PET-uri.

Interdictii privind sponsorizarea

Potrivit actului normativ, finantarea se va acorda pe baza unui contract incheiat intre Administratia Fondului pentru Mediu si fiecare beneficiar in parte.

Pentru a primi insa aceste fonduri, atat colectorii, cat si cei care vor recicla deseurile trebuie sa detina autorizatie pentru fiecare activitate, sa nu aiba datorii la bugetul de stat sau al asigurarilor sociale si nici la Fondul pentru Mediu. O alta conditie pe care trebuie sa o indeplineasca posibilii beneficiari interzice sponsorizarea activitatilor cu efect negativ asupra mediului.

"In cazul in care solicitantul se afla intr-o relatie de grup cu alte societati comerciale, si acestea trebuie sa respecte conditiile impuse", se precizeaza in actul normativ.

Amenzi de peste 500 milioane de lei

Termenul-limita pentru depunerea cererilor de finantare este data de 30 noiembrie, Administratia Fondului de Mediu fiind obligata sa comunice solicitantului aprobarea finantarii si valoarea acesteia intr-o perioada de maximum 30 de zile. Sumele acordate vor fi extrase din cont de catre beneficiari pana la data-limita de 15 decembrie.

"Beneficiarul va fi obligat sa achite colectorului suma de 9.600 de lei pe kilogram aferenta cantitatilor de deseuri de ambalaje PET in termen de cel mult cinci zile lucratoare bancare de la data creditarii contului de catre Administratia Fondului de Mediu", prevede actul normativ.

In cazul in care agentii economici vor schimba destinatia fondurilor obtinute, vor plati amenzi cuprinse intre 50 si 100 milioane de lei, la care se adauga si confiscarea sumei neachitate. Cele mai mari amenzi se ridica la 500 milioane de lei si vor fi acordate celor care, desi au beneficiat de finantare nerambursabila, vor transfera responsabilitatea achizitionarii de deseuri altor societati.