Specialistii in securitate au descoperit un program ciudat despre care si-au dat seama ca este primul virus care ameninta sistemul de operare Windows pe 64 de biti: W64.Rugrat.3344. Virusul nu este considerat a fi foarte periculos, pentru ca nu prea are sanse sa se raspandeasca pe Internet.

Windows pe 64 de biti este o varianta a sistemului de operare instalata pe computerele dotate cu noile procesoare de 64 de biti. Majoritatea covarsitoare a computerelor au procesoare de 32 de biti, folosind sistemul de operare clasic, pe 32 de biti.

Rugrat ataca doar PC-urile cu procesoare de 64 de biti. Cum fericitii posesori ai unor asemenea sisteme sunt putini, virusul nu a fost catalogat ca fiind extrem de periculos. Este exact ca in medicina: o epidemie are sanse mult mari sa se raspandeasca intr-un oras decat intr-o zona cu densitatea populatiei foarte mica.

Specialistii spun ca "parintele" virusului nu a intentionat sa infecteze un numar cat mai mare de computere. Probabil ca a incercat sa demonstreze ca si Windows pe 64 de biti este vulnerabil la atacuri. In caz ca aveti un procesor pe 64 de biti, virusul infecteaza fisierele Windows Portable Executable.