Un lucru bun, chiar daca suntem la coada listei. Si asta pentru ca este primul an cand Romania a intrat in calcule, rapoartele pentru anii 2001, respectiv 2002 nebagandu-ne in seama. Pentru a se afla locul unei tari in clasamentul IMD, s-au avut in vedere 320 de criterii, cuprinse in patru mari grupe: performante economice, eficienta guvernarii, a afacerilor si infrastructura.

Daca la capitolul infrastructura ne clasam pe locul 40, mai mult datorita resurselor umane de care dispunem, iar la eficienta afacerilor suntem pe locul 42, in ceea ce priveste performantele economice si guvernarea ne aflam pe ultimele locuri, cu doar 31 de puncte din 100.

Asta inseamna ca actuala crestere economica a tarii este data mai degraba de eficienta afacerilor decat de masurile politice luate in ultimul timp. Cu alte cuvinte, Guvernul Adrian Nastase influenteaza mai putin cresterea economica a Romaniei decat incearca sa o prezinte. Chiar politicile fiscale si legislatia sunt criteriile la care stam foarte prost.

Potrivit profesorului universitar doctor Dumitru Porojan, directorul IRECSON, cel care a adunat datele pentru Romania, la finalul anului 2004, vom fi mai jos cu vreo trei sau patru locuri. "Intr-un an electoral, eficienta unei guvernari se reduce, iar acest fapt scade automat locul nostru in clasamentul IMD.

Sigur vom avea parte de masurile populiste, care se iau in aceasta perioada, masuri care nu intotdeauna sunt binevenite si care pot influenta mediul de afaceri sau chiar inflatia. Totusi, este o onoare faptul ca suntem luati in calcul de acest institut”, sustine Dumitru Porojan.

Cat priveste criteriile la care stam bine, in clasamentul primelor 30 de state cu peste 20 milioane de locuitori ne putem lauda cu un loc 6 la finantele publice, un onorabil loc 8 in ceea ce priveste productivitatea muncii sau un loc 16 pentru sistemul de educatie. Suntem la coada clasamentului IMD la implementarea tehnologiilor moderne in economie, la taxe sau la balanta contului curent.

Continuam sa mergem prost cu exporturile comerciale, inflatia ori in ceea ce priveste investitiile straine. Nici cu taxele reale percepute agentilor economici nu stam prea bine. Daca ar fi sa ne comparam cu statele din Europa de Est din acest studiu, ne aflam in fata Poloniei ori Sloveniei, cu toate ca aceste tari apar si in rapoartele din anii trecuti.

In schimb, ne situam in urma Ungariei si Cehiei. Cat priveste Bulgaria ori statele baltice, pentru acestea nu exista termene de comparatie, raportul neluandu-le in seama.

Bineinteles, Guvernul Nastase se poate lauda cu faptul ca SUA, pe primul loc in acest raport in ceea ce priveste eficienta guvernarii, se afla doar pe un loc sase. Asta pentru ca tot suntem mai aproape de americani decat de europeni. Pe primul loc in ceea ce priveste eficienta guvernarii se afla Finlanda, care a obtinut 92 de puncte din 100 posibile, iar apoi Singapore.

Cu zero puncte este notata in acest clasament Venezuela, urmata de Argentina, cu patru puncte, si Polonia - 15 puncte. Se pare ca modelul polonez, asta pentru ca tot s-au inmultit vizitele membrilor Guvernului polonez in Romania, nu reprezinta pentru noi un exemplu de urmat.

Cat priveste valoarea raportului intocmit de IMD, trebuie spus ca aceasta institutie este considerata numarul unul in Europa si numarul doi in lume in ceea ce priveste credibilitatea si valoarea informatiilor pe care le publica.

"De fapt, datele din acest raport sunt aduse doar la cunostinta presedintelui tarii, a prim-ministrului, a ministrului Finantelor si a societatii, care a ajutat in evaluarea datelor despre tara in cauza. Raportul IMD reprezinta realitatea din zilele noastre. Cred ca, dupa alegeri, Romania va urca in clasamentul privind competitia intre natiuni.

Iar daca masurile populiste vor fi mai ponderate, putem privi cu incredere in viitor”, mai declara Dumitru Porojan.

Dan Odagiu

Cotidianul - 4 iunie 2004