Romania, Bulgaria si Turcia sunt cele mai sarace state ale Europei, releva o estimare pentru anul 2003 a Oficiului de Statistica al Comunitatii Europene - Eurostat. Produsul intern brut pe cap de locuitor din Romania, exprimat prin standarde ale puterii de cumparare, a reprezentat, in anul 2003, aproximativ o treime din media Uniunii Europene extinse.

In Romania, nivelul PIB pe cap de locuitor s-a situat peste cel din Bulgaria si Turcia.

Cetatenii din Luxemburg si Irlanda sunt cei mai bogati din Uniunea Europeana largita. PIB pe cap de locuitor din Luxemburg a fost ceva mai mare decat dublul mediei UE din 2003, in timp ce al Irlandei s-a situat cu aproximativ o treime peste medie, iar PIB pe cap de locuitor din Danemarca, Austria, Olanda si Marea Britanie a depasit cu circa 20 la suta nivelul de referinta.

Peste media UE se situeaza Belgia, Suedia, Franta (cu circa 15%) si Finlanda, Germania si Italia (cu aproape 10%). Sub medie gasim in general noile state membre ale UE. In Spania, PIB pe cap de locuitor a fost cu 5% sub media UE, iar cel din Cipru, cu circa 15% mai scazut. Grecia a consemnat un PIB de 79% din media UE, Slovenia - 77%, Portugalia - 75% si Malta - 73%.

Cehia a fost cu circa 30% sub media Uniunii, iar Ungaria - cu circa 40%. Cele mai sarace state din UE sunt Slovacia, cu 51% sub media inregistrata de cei 25 de membri, Estonia - 48%, Lituania - 46%, Polonia - 46%, Letonia - 42%.

Aflate in afara UE, Norvegia, Elvetia si Islanda au obtinut un PIB pe cap de locuitor cu mult peste media Uniunii.

Standardul puterii de cumparare este o moneda artificiala (fictiva), ce reflecta diferentele dintre nivelurile preturilor nationale, care nu sunt luate in calcul de ratele de schimb. Unitatea permite comparatii mai precise intre indicatorii economici din diverse tari.