Vremea cand cetatenii romani din zona de vest a tarii treceau in Ungaria pentru a se aprovizionau cu bunuri de larg consum mai ieftine decat in Romania a trecut. Situatia s-a schimbat cu 180 de grade dupa aderarea Ungariei la Uniunea Europeana, la 1 mai.

Preturile din tara vecina au crescut simtitor, astfel incat tot mai multi cetateni unguri isi fac cumparaturile in magazinele din Timisoara, Arad, Oradea sau Satu Mare.

Conform RomNET, lucratorii vamali de la Vama Bors sustin ca ungurii pleaca din tara cu tot felul de cumparaturi, de la hartie igienica pana la costume ori pantofi, insa din aproape nici un portbagaj nu lipsesc berea in sticle de plastic de doi litri si pachetele de zahar.

Un alt produs foarte cautat este benzina, avand in vedere ca pretul acesteia este cu 40 la suta mai scazut in Romania decat in Ungaria.

Cele mai solicitante zile pentru vamesii romani sunt cele de la sfarsit de saptamana. Sambata si duminica, spun ei, fac cu greu fata fluxului mare de turisti, marea majoritate fiind unguri veniti la cumparaturi. Cei mai castigati din aceasta schimbare de situatie sunt comerciantii din orasele mai sus mentionate, care-si vad astfel veniturile inzecite de pe urma noilor clienti.

Profitand de aglomeratia din weekend, comerciantii autohtoni se aprovizioneaza din timp cu zahar, ulei, telemea, carne de mici, bere, tigari, dar si cu haine si incaltaminte.