Valoarea nominala a actiunilor rezultate din conversia datoriilor catre furnizorii de utilitati ai SC Sidex SA Galati, SC Combinatul Siderurgic Resita SA si SC Santierul Naval S.A. Constanta va fi acoperita din contul curent al Trezoreriei statului (disponibilitatile de moment), dupa deducerea sumelor incasate din vanzarea actiunilor, prevede un proiect de hotarare a Guvernului.

Potrivit notei de fundamentare a actului normativ, masura are darul de a preintampina efectele conversiei in actiuni a datoriilor celor trei societati catre furnizorii de utilitati, in sensul acoperirii valorii nominale a actiunilor rezultate din conversie.

In procesul de privatizare a celor trei societati, actele normative in temeiul carora s-au incheiat contractele de vanzare-cumparare de actiuni prevad si stingerea, prin conversie in actiuni, a debitelor, inclusiv a majorarilor de tarif si penalitatile de intarziere aferente acestor debite, exigibile la data finalizarii privatizarii de catre firmele comerciale furnizoare de utilitati.

Totalul debitelor, inclusiv majorarile de tarif si a penalitatilor de intarziere, cu exceptia TVA, nerecuperate de creditorii-furnizori de utilitati constituie obiectul conversiei in actiuni in valoare nominala de 25.000 lei/actiune.

TVA colectata aferenta acestor debite si nerecuperata urmeaza a fi anulata la data finalizarii, in conditiile legii. Institutia publica implicata preia actiunile rezultate in urma conversiei si le va vinde investitorului strategic, prin actul aditional, la acelasi pret, stabilit potrivit contractului de vanzare-cumparare, cu plata in rate esalonate pe o perioada de doi ani.