Cu toate ca, inca de anul trecut, Guvernul a dus o campanie indelungata impotriva introducerii centralelor de apartament, lupta inca nu s-a terminat. Totul a inceput cand Regia Autonoma de Distribuitie a Energiei Termice a observat ca din ce in ce mai multe persoane apeleaza la centralele de apartament si se debranseaza de la sistemul de incalzire centralizat.

Astfel, Agentia Romana pentru Conservarea Energiei, aflata in subordinea Ministerului Economiei si Comertului, a organizat de curand un seminar la Ploiesti, unde Mihai Faca, deputat PSD, a prezentat, pe baza unor studii efectuate de specialisti, ca sistemul de incalzire centralizat este mai avantajos si mai eficient decat centralele termice de apartament.

Astfel, in conditiile existentei repartitoarelor de caldura, dar si a modernizarii actualelor centrale termice si a retelelor de transport, a rezultat ca sistemele de incalzire centralizata sunt net superioare centralelor de apartament. Mai mult, Guvernul se foloseste de toate mijloacele, chiar si de normele europene, pentru a intrerupe numarul masiv al celor care se debranseaza de la RADET.

In acest scop, deputatul Mihai Faca le-a expus celor prezenti la intalnire si o parte din legislatia europeana referitoare la eficienta energetica si la sistemele de incalzire.

Aici, au fost subliniate mai ales acele aspecte legate de faptul ca, in conformitate cu normele europene, nu pot exista intr-un ansamblu de locuinte doua sisteme de incalzire, precum si acelea in care autoritatile locale se pot implica in reabilitarea termica a cladirilor.

Pe langa acestea, Guvernul a generat o multime de norme si criterii pe care trebuiau sa le indeplineasca cei care doreau sa-si instaleze o centrala de apartament.

Printre acestea, autoritatile statului au prezentat publicului larg ca centralele individuale sunt adevarate "bombe", existand pericolul sa explodeze in orice clipam cu toate ca Brigada de Pompieri a anuntat ca numarul incendiilor de acest gen este redus.

Pe de alta parte, persoanele care doreau sa renunte la sistemul centralizat de incalzire erau supusi unui indelungat demers la anumite institutii abilitate, care prelungeau termenul de eliberare a actelor necesare.

Apoi, pentru a intra in posesia centralelor de apartament, persoanele in cauza trebuiau sa achizitioneze aceste aparate numai daca aveau emblema europeana, iar instalarea trebuia efectuata de persoanele autorizate de Inspectia de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune si Instalatilor de Ridicat.

Pana la punerea in functiune a centralelor, beneficiarul trebuia sa indeplineasca mai multe criterii impuse de institutiile Guvernului, printre care acela ca beneficiarul sa construiasca spatii de aerisire, de exemplu hornuri pana deasupra blocului. Toate acestea trebuie suplimentate de un aviz favorabil din partea Asociatiei de Proprietari si RADET.

O alta incercare de a schimba dorinta persoanelor de a-si instala centralele individuale este ca acestia sa plateasca caldura din peretii care sunt incalziti prin sistemul centralizat.