PSD Brasov a eliberat pe numele cunoscutului ziarist Marius Petrascu o legitimatie de partid, desi acesta a murit in urma cu un an. Chiar daca apare in baza de date a PSD ca vechi membru de partid, sotia ziaristului spune ca acesta n-a facut niciodata cerere de adeziune pentru PSD sau PDSR.

Maria Petrascu, sotia fostului ziarist, spune ca marti, 1 iunie, a sunat-o Ioan Stefu, juristul de la Agentia de Mediu, care i-a spus ca trebuie sa-i inmineze lui Marius Petrascu, mort de 11 luni, carnetul de partid. "Ce partid?", a intrebat mecanic femeia. Cind a auzit ca este vorba de un carnet de membru PSD, Maria Petrascu a avut senzatia ca este victima unei glume sinistre.

Nici unul dintre cei care l-au cunoscut pe Marius Petrascu sau i-au citit articolele antipedeseriste n-ar fi putut crede o asemenea poveste. "Am aflat ca sotul meu ar fi depus o adeziune la PSD in vara lui 2002, cind Marius se afla in spital, la Reanimare.

Nu i-am spus ca sotul meu a murit anul trecut, ci doar ca este plecat, si ca va veni cineva din familie sa ridice carnetul sau", povesteste Maria Petrascu.

Reporterul "Monitorului Expres" a semnat de primire

In biroul lui Stefu de la Mediu a intrat un reporter al ziarului local "Monitorul Expres", care s-a dat fiica Mariei. Grabit, juristul i-a aratat unde sa semneze si i-a dat documentul fara sa-i ceara nici o clipa sa se legitimeze.

Toata intilnirea a fost inregistrata, iar semnatura din "borderou" este o dovada in plus pentru gafa lui Ioan Stefu, presedintele organizatiei numarul 6 a PSD Brasov. In primul rind, el nu avea dreptul legal sa desfasoare activitati politice intr-o institutie publica, in timpul serviciului.

In al doilea rind, ca gestionar al activitatii organizatiei 6, el trebuia sa verifice care dintre persoanele repartizate pe lista sa sint in viata si care sint cu adevarat membri de partid. De asemenea, el a eliberat un document intern de partid unei persoane necunoscute, la o simpla recomandare telefonica.

Explicatia PSD Brasov

Intrind in posesia unei legitimatii PSD cu numarul 00446, Maria Petrascu a depus o cerere oficiala pentru a consulta adeziunea in baza careia fusese introdus numele lui Marius Petrascu in lista membrilor sai. Conducerea organizatiei PSD trebuia sa explice cind a aderat Marius Petrascu la acest partid si cum e posibil sa fie repartizata o legitimatie unei persoane decedate.

Din baza de date a organizatiei PSD Brasov reiesea ca este inregistrata "o adeziune semnata de Marius Octavian Petrascu in 10.12.1996", adica Petrascu ar avea, pina in prezent, o vechime in PSD de nici mai mult nici mai putin decit 8 ani.

Maria a primit copia adeziunii care poarta data 10.12.1996. Dar nu a adeziunii pe care sotul ei ar fi semnat-o in favoarea PSD, ci copia unei adeziuni la Partidul Fortelor Democratice ‘89, o formatiune a revolutionarilor al carei presedinte onorific era, atunci, Petre Roman. Marius Petrascu a fost revolutionar si a participat la infiintarea partidului, fara sa activeze insa ca politician.

Alaturi de acea copie, Maria a primit si o hirtie, semnata de de presedintele PSD Brasov, Constantin Nita, in care se explica faptul ca, dupa ce Partidul Fortelor Democratice ‘89 a fuzionat prin absorbtie cu PSD, "membrii acestui partid au fost luati in evidenta conform Protocolului incheiat intre cele doua formatiuni politice.

Acesta este motivul pentru care Petrascu Marius Octavian figura in evidentele Organizatiei Judetene Brasov a PSD. In perioada scursa de la fuzionarea celor doua partide pina in prezent nu s-a facut nici o solicitare din partea cuiva pentru radierea din evidentele de partid a defunctului Petrascu Marius Octavian".

In adresa respectiva, i se cer Mariei scuze "pentru modul defectuos in care biroul de evidenta al Organizatiei Municipale a actionat". Desi a fost "absorbit" de PSD cu gramada, Petrascu nu mai era in fapt membru PFD din ‘99. Si in situatia lui este posibil sa fi fost si alti revolutionari.

Cert este ca ziaristul a murit fara sa stie ca numele lui a ajuns, fara acceptul sau, in baza de date a membrilor PSD. N-a stiut nici Marius, nici familia lui, si nici majoritatea membrilor PSD.

1. De unde graba aceasta, in ajunul alegerilor locale, de a inregimenta in partid, la gramada, vii si morti, fara acceptul celor dintii sau acordul familiilor celor din urma si fara nici o verificare prealabila?

2. Toti revolutionarii brasoveni, de ordinul miilor, au fost inscrisi, cu sau fara voia lor, in PFD, si acum probabil in PSD, desi ei au orientari politice diferite? Cine si cu ce drept a facut acest lucru?

3. Cui foloseste acest demers in forta si ce ascunde el? Si daca cei de la PSD nu vor raspunde, vor trebui sa o faca organele de ancheta abilitate, pentru care prezentele rinduri constituie o sesizare oficiala si publica, se spune in scrisoarea deschisa a Mariei Petrascu.