Lucrarile de constructie a canalului de navigatie Dunare-Marea Neagra de pe bratul Bastroe al Dunarii avanseaza in ritm alert, depasindu-se graficul initial de lucru, a afirmat seful administratiei regionale Odessa, Serghei Grinevetki, citat de Agentia "Rusia la zi", care preia agentia Versii.

Potrivit precizarilor lui Serghei Grinevetki, nava firmei germane "Josef Möbius", care a fost angajata pentru constructia canalului, a excavat pana miercuri 300.000 metri cubi de prundis din cei 1.800.000 kilometri patrati ai portiunii navigabile a canalului.

De asemenea, oficialul ucrainean a informat ca joi erau asteptate in zona bratului Bisroe alte cateva ambarcatiuni ale companiei germane "Josef Möbius", pentru lucrarile din perimetrul maritim al constructiei. Serghei Grinevetki a precizat ca in cel mai scurt timp va incepe constructia digului de protectie de la iesirea din bratul Bastroe in Marea Neagra, relateaza Agentia "Rusia la zi".

Pana in prezent, numeroase organizatii internationale pentru protectia mediului, printre care World Wildlife Fund sau Birdlife International, au criticat Ucraina pentru construirea acestui canal, deoarece acesta ameninta intregul eco-sistem al Deltei Dunarii.

De asemenea, Romania si Statele unite au solicitat autoritatilor de la Kiev sa efectueze o noua evaluare privind impactul acestei constructii asupra mediului.

Premierul roman Adrian Nastase i-a transmis recent omologului sau ucrainean Victor Ianucovici o scrisoare in care arata ca lucrarile de construire a canalului Bastroe pot avea consecinte negative pentru ecosistemul dunarean, informeaza Mediafax.

Premierul i-a reamintit oficialului ucrainean ca efectele negative ale lucrarilor de constructie a canalului ucrainean ingrijoreaza si preocupa autoritatile romane, organizatiile neguvernamentale, expertii independenti pe probleme de mediu, precum si unele institutii ucrainene.

Delta Dunarii reprezinta un ecosistem unic in Europa, iar posibilele daune provocate acestuia in partea ucraineana a Deltei l-ar putea afecta in intregul sau, se mentioneaza in scrisoarea lui Adrian Nastase.

Din pacate, pana in prezent, partea ucraineana nu a raspuns repetatelor demersuri ale partii romane, Ucraina incepand construirea canalului Bastroe in lipsa unor consultari bilaterale pe aceasta tema, se mentioneaza in scrisoare.

"Subliniind necesitatea protejarii Deltei Dunarii ca parte componenta a patrimoniului natural mondial, Adrian Nastase i-a adresat premierului ucrainean un apel personal de a se implica direct in gestionarea de catre Ucraina a problemei canalului Bastroe", se mentioneaza in comunicatul Guvernului referitor la scrisoarea transmisa de Adrian Nastase.