Guvernul a adoptat, la ultima sedinta, un proiect de lege de care s-a vorbit mult in ultimul timp: Legea privind fondurile de pensii administrate privat. Romanii vor putea beneficia astfel, incepand cu data de 1 iulie 2006, de un sistem alternativ celui public, in sensul ca se asigura o pensie privata, distincta si care vine sa suplimenteze pe cea obtinuta in sistemul public.

Actul normativ instituie asa-numitul pilon II de pensii si promoveaza obligativitatea participarii la noul sistem a tuturor persoanelor in varsta de pana la 35 de ani, nou intrate pe piata muncii.

Participarea la fondurile de pensii administrate privat va fi facultativa pentru celelalte categorii de persoane, in varsta de pana la 45 de ani, care sunt deja asigurate si contribuie la sistemul public de pensii.

Aparitia sistemului de pensii administrate privat presupune ca o parte din contributia individuala de asigurari sociale va fi initial colectata si ulterior investita de entitati private cu statut de societati comerciale. Aceste societati vor avea ca obiect exclusiv de activitate administrarea fondurilor, calculul si plata acestui tip de pensii.

Administrarea fondurilor se va realiza in schimbul unui comision, care va fi suportat de participantii la fond.

Conditii stricte pentru societatile administratori de fonduri

Date fiind sumele uriase pe care le vor administra, infiintarea societatilor comerciale sus-amintite este supusa conform legii adoptate de Executiv unor conditii stricte. Capitalul social minim necesar pentru administrarea unui fond de pensii trebuie sa reprezinte echivalentul in lei al sumei de 20 de milioane de euro.

Din cadrul Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor se va desprinde Comisia de Supraveghere a Fondurilor de Pensii. Aceasta va autoriza, controla si reglementa domeniul.

Administratorii fondurilor de pensii private vor putea investi banii contribuabililor doar in conditii de prudentialitate si eficienta si se prevede, de asemenea, infiintarea unui fond de garantare, constituit din veniturile proprii si profitul rezultat din investirea acestora.

Administratorii de fonduri de pensii vor trebui sa constituie si un fond de rezerva de cel putin 25 la suta din valoarea capitalului social. Potrivit legii, aceasta rezerva trebuie sa asigure o rata minima de rentabilitate, precum si compensarea drepturilor participantilor si a beneficiarilor, in caz de neexecutare sau executare necorespunzatoare a obligatiilor asumate de administrator.

Proiectul de lege stabileste si cuantumul contributiei la fondurile de pensii administrate privat.

Astfel se prevede ca la momentul inceperii activitatii de colectare va fi luat in calcul un cuantum al contributiei in cota de 2 la suta aplicata asupra bazei de calcul, pentru ca in termen de 8 ani de la inceperea colectarii, cota de contributie sa se majoreze la 6 la suta, cu o crestere de 0,5 la suta pe an. Contributia va fi deductibila fiscal.

De la data aderarii Romaniei la Uniunea Europeana, pot avea calitatea de administratori de fond si institutiile care functioneaza legal pe piata fondurilor private din statele membre.