"Cind aveam 9 sau 10 ani, jucam pentru o pizza. Bineinteles, Anastasia a cistigat. Cind meciurile noastre de copii aveau o miza, ea era intotdeauna mai buna", marturisea Dementieva inaintea finalei. Ieri, mica poveste ruseasca s-a repetat, dar la o scara pe care pustoaicele din Moscova n-o banuiau pe vremea cind visau la o bucata de coca stropita cu ketchup.

Ieri, batalia s-a dat la Paris, in ultimul act al turneului de Mare slem de la Roland Garros. Cu totul altceva!

N-a fost o finala frumoasa. Emotiile au dictat, iar cea care si le-a stapinit mai bine a invins. Aceasta a fost Anastasia Miskina. 59 de minute si 6-1, 6-2, un scor ce se inscrie intre cele mai dezechilibrate inregistrate in lupta pentru trofeul parizian.

Mai fragila din punct de vedere mental, Elena n-a avut replica potrivita impotriva adversarei si prietenei ei, comitind 33 de erori nefortate fata de 17 ale Miskinei si 10 duble greseli in comparatie cu 5.

"Am fost foarte nervoasa inaintea meciului, chiar am plins in vestiar. Apoi am reusit sa ma adun, nu stiu cum", a marturisit proaspata campioana. "Sa cistigi un turneu de Mare slem e un vis devenit realitate. in timpul finalei, nu m-am gindit decit ca trebuie sa bat. Abia la final mi-am dat seama cit de greu e sa joci contra unei prietene".

incepind de luni, Miskina va ocupa locul 3 in ierarhia WTA, cea mai buna pozitie a carierei. Iar in istorie va ramine drept prima rusoaica invingatoare intr-un concurs de Mare slem. Probabil ca asta conteaza mai mult decit orice.

I-a trimis flori

Ultimul act, intre argentinienii Guillermo Coria si Gaston Gaudio, inseamna o premiera pentru Paris si pentru turneele de Mare slem. Ieri, Coria, care e favorit, a spus ca se simte nerabdator. "Am muncit bine si mult, dar stiu ca pot pierde in fata lui Gaston, un jucator impresionant".

Willy i-a trimis adversarului sau de azi un buchet de flori, poate in semn de impacare dupa cearta pe care au avut-o anul trecut, in semifinalele de la Hamburg. Apoi, Coria a dezvaluit ca vineri noapte a dormit 11 ore si un sfert si ca sotia i-a adus cina si micul dejun la pat. "Odihna joaca un rol important in fata unui meci care stiu ca va fi greu", a explicat el.

Guillermo si Gaston vor sa apara azi pe teren purtind un steag al Argentinei. "Nu stiu daca francezii ne vor lasa, nici cum ar primi publicul un asemenea gest, dar ar fi frumos. Sint sigur insa ca la Wimbledon n-ar accepta asa ceva", a incheiat el, zimbind. Finala incepe la ora 16:00 (in direct pe Eurosport si TVR 2).

JUNIORI

Un singur pas

Azi, de la ora 13:00, Madalina Gojnea, care va implini 17 ani pe 23 august, disputa finala junioarelor cu bulgaroaica Sesil Karatanceva, favorita principala. Romanca spune insa ca uneori outsiderii pot produce surprize. "De obicei, eu joc mai bine impotriva unei adversare puternice.

stiu ca n-am nimic de pierdut pentru ca deja am facut un pas inainte saptamina aceasta in dorinta mea de a deveni profesionista". Vineri, Madalina a avut un meci dificil in semifinale cu elvetianca Timea Bacsinsky: 7-6 (11), 0-6, 6-2. "Dupa setul doi, am cerut arbitrului sa ma duc la baie, dar usa toaletei era incuiata. Asa ca am ris si m-am intors pe teren.

Pauza mi-a dat insa timp sa ma relaxez si sa ma gindesc la ceea ce am de facut".