Duminica au loc alegeri locale in Romania. Coruptia generalizata care se regaseste la toate nivelurile politicii a luat poporului cheful sa mai mearga la vot.

Peste 17 milioane de romani sunt chemati la urne, duminica, sa aleaga primarii si presedintii parlamentelor locale, (consiliile judetene) din 41 de judete ale Romaniei.

Est greu de crezut ca participarea la vot nu va fi foarte scazuta: coruptia generalizata care macina clasa politica la toate nivelurile, local si national, descurajeaza populatia sa mearga la vot. Dupa ultimele sondaje, doar 40% dintre romani erau dispusi sa se deplaseze la urne.

Trei partide impart majoritar scena politica: Partidul Social Democrat, acum la putere, condus de premierul Adrian Nastase, care urmeaza o politica mai degraba neoliberala decat social-democrata.

Alianta Dreptate si Adevar, al carei program este lupta impotriva coruptiei si a saraciei, este condusa de catre primarul Bucurestiului si presedintele Partidului Democrat, Traian Basescu, si Theodor Stolojan, presedintele Partidului Liberal.

Al treilea partid este Partidul Romania Mare, partid nationalist si populist, condus de un fost poet de curte al lui Ceausescu, remarcat prin atitudinea sa negationista fata de Holocaust si xenofoba.

Lupta electorala cea mai urmarita este cea care ii opune pe primarul

Traian Basescu si Mircea Geoana, ministrul de Externe al Romaniei si caandidat al PSD, la Primaria Capitalei. Acesta din urma se bucura de o imagine publica disociata de cea a PSD, inecat in afaceri de coruptie.

Desi tatal ministrului de externe Mircea Geoana a fost mare general in timpul regimului dictatorial al lui Ceausescu, aceasta legatura nu-i va afecta cariera politica. Un mare numar de politicieni romani, printre cei mai puternici in Romania de azi, sunt fosti responsabili ai dictaturii comuniste.

Presedintele Romaniei, Ion Iliescu, este un fost prim-secretar al Partidului Comunist dintr-un mare judet al Romaniei. Premierul Romaniei, Adrian Nastase, este in egala masura foarte legat de trecutul comunist al tarii.

Dupa lovitura de stat din Decembrie 1989, fostii responsabili comunisti s-au "transormat" brusc in aparatori ai democratiei, dar actioneaza dupa aceleasi principii si mentalitati non-democrate.

Stapanii coruptiei

Baronii locali, presedinti ai parlamentelor judetene, sunt o alta particularitate a democratiei romanesti. In fruntea unei structuri politice de tip cvasi-feudala, ei se comporta ca veritabili stapani: puterea lor politica este in intregime subordonata propriilor lor interese.

Fondurile publice, de origine nationala sau europeana, sunt deturnate spre companii pe care le conduc sau spre cele ale prietenilor lor. Din aceste motive, romanii i-au numit baronii coruptiei, deoarece ingineriile lor financiare impiedica orice posibilitate de dezvoltare locala.

Dumitru Sechelariu este de opt ani primarul Bacaului, oras cu peste

180 000 de locuitori. El si fratele sau au mai multe companii in domeniul constructiilor si al producerii hartiei. Dumitru poseda si echipa locala de fotbal - care joaca pe stadionul "Dumitru Sechelariu". Pentru fiul sau de 12 ani el a construit, anul trecut o pista de mini-Formula 1 de o suprafata de 9 hectare.

Fratele sau, ministru adjunct la Ministerul Constructiilor, a construit una dintre casele premierului Adrian Nastase.

Acesta este un exemplu simptomatic de amestec de relatii care exista intr-o tara unde 40% din populatie traieste cu mai putin de 3 euro pe zi, conform statisticilor ONU.

Libertatea de exprimare nu este apreciata de acesti stapani; in judetul Vrancea, la 200 km de Bucuresti, baronul local Marian Orisan a distrus un mare numar de chioscuri stradale de presa care vandusera un jurnal care a criticat ingineriile sale economico-financiare.

Fiecare judet al Romaniei este condus de baroni cu comportamente similare, unde coruptia rezista pana astazi nepedepsita de Justitie, ea insesi corupta.

Numai presiunea Uniunii Europene i-ar putea influenta pe politicienii romani sa puna capat coruptiei. Seful Delegatiei Uniunii Europene la Bucuresti, Jonathan Scheele, a declarat intr-un interviu acordat Evenimentului Zilei, in mod clar, ca nu intra in atributiile sale sa evalueze eficienta guvernului roman.

Aceasta ar fi insa singura cale prin care Romania, care in 2007 ar trebui sa intre in UE, sa fie sprijinita pe drumul democratizarii.