Masurile luate de autoritati dupa tragedia de la Mihailesti se dovedesc insuficiente, evenimente similare fiind oricand posibile in continuare. Drama din judetul Buzau a fost la un pas sa se repete, sambata seara, in judetul Dolj, dupa ce un alt camion plin de azotat de amoniu s-a rasturnat.

Camionul, incarcat cu 20 de tone de azotat de amoniu, s-a rasturnat, sambata seara, in comuna doljeana Rosistea, pe drumul national ce face legatura intre Craiova si Bechet, circulatia in zona fiind oprita pentru cateva ore.

Potrivit comisarului-sef Marian Pop, seful Serviciului Politiei Rutiere Dolj, soferul camionului, Paul Nicola, a pierdut controlul volanului, iar masina a iesit de pe sosea cu rotile din dreapta si s-a rasturnat intr-un sant. In jurul orei 21.30, soferul a alertat o patrula de jandarmi din apropiere si Politia.

Reprezentantii celor doua institutii care au sosit la locul accidentului au scos bornele bateriei autocamionaului, pentru a indeparta posibilitatea izbucnirii unui incendiu. Ei au intrerupt circulatia in zona, i-au indepartat pe curiosi si au solicitat interventia pompierilor militari.

Totodata, au anuntat Protectia Civila si Autoritatea Rutiera Romana Dolj, iar sacii cu azotat de amoniu au fost descarcati si transferati intr-un alt autocamion, in acest timp fiind luate toate masurile de siguranta necesare, astfel incat nu a existat pericolul unei explozii.

In urma anchetei, autoritatile au stabilit ca autocamionul marca DAC era incarcat cu 400 de saci de azotat de amoniu, soferul declarand ca a achizitionat ingrasamantul de la DoljChim si ca se indrepta spre Dabuleni. Circulatia a fost reluata in jurul orei 1.30.

In urma acestui accident, sucursala Doljchim a SNP Petrom a fost amendata cu 100 milioane lei, pentru eliberarea fisei in care se precizeaza ca autocamionul indeplineste conditiile pentru transport de marfuri periculoase fara ca, de fapt, sa le aiba.

Firma care folosea autocamionul respectiv, in baza unui contract de inchiriere, SC Magazin General Vio Ser SRL din Dabuleni, a fost, de asemenea, amendata - cu 140 milioane lei. Autocamionul fusese incarcat, sambata dupa-amiaza, cu azotat de amoniu la DoljChim, dar stationa la poarta combinatului de pe 2 iunie.