Directorul Institutului de Strategie Nationala de la Moscova, Stanislav Belkovski, a reluat pentru a treia oara propunerea privind rezolvarea conflictului transnistrean prin alipirea Basarabiei la Romania si prin recunoasterea independentei Transnistriei.

Intr-un interviu acordat postului national de televiziune Romania 1, vocea neoficiala a Kremlinului a catalogat planul de federalizare a Republicii Moldova (asa-numitul "memorandum Kozak") drept un plan "condamnat la esec" si a insistat pentru recunoasterea independentei Transnistriei.

De altfel, de aceasta data prin declaratiile sale Stanislav Belkovski a lasat clar de inteles ca este interesat mult mai mult de recunoasterea internationala a independentei Transnistriei decat de teoretica reunificare a Basarabiei cu Romania.

Desi a recunoscut ca Republica Moldova este o formatiune statala artificiala, Belkovski a formulat afirmatii extrem de grave si false, declarand ca "poporul transnistrean constituie o natiune".

Invitat de Romania 1 sa comenteze declaratiile lui Belkovski, analistul politic si jurnalist al ZIUA Radu Tudor si-a exprimat mari rezerve fata de scenariul strategului rus, caracterizandu-l drept "diversiune politica".

"Miezul problemei este ca Republica Moldova este o formatiune statala artificiala. Frontierele ei au fost trasate de Stalin si realizate in urma pactului Ribbentrop-Molotov. Aici se pune o problema conceptuala: recunoastem si acum granitele staliniste trasate in Europa? Daca da, atunci trebuie sa refacem Uniunea Sovietica sau Cehoslovacia.

Daca nu, atunci trebuie sa privim din alt unghi aceste probleme. Cateva formatiuni statale din spatiul fost sovietic ar putea fi dezintegrate", si-a inceput Belkovski expunerea. "Republica Moldova ca natiune unitara nu exista si nici nu poate exista. Este un teritoriu in care locuiesc pe de o parte si romani si moldoveni.

Pe de alta parte, poporul transnistrean este o natiune specifica, o amestecatura de rusi, ucrainieni si moldoveni. Inainte au fost o parte a natiunii ruse. Ulterior, au devenit o natiune de sine statatoare", a declarat Stanislav Belkovski.

Scopul scenariului: independenta Transnistriei

"Trebuie sa fie gasita o solutie a rezolvarii conflictului transnistrean care sa recunoasca artificialitatea Republicii Moldova ca formatiune statala. Prima varianta ar fi dezintegrarea Republicii Moldova, recunoasterea faptului ca Republica Moldova nu poate exista ca stat de sine-statator", a sustinut emisarul neoficial al Kremlinului. "Astfel, Basarabia poate trece la Romania.

Basarabia se va uni cu Romania cum s-a intamplat cu cele doua Germanii. Gagauzia poate deveni o regiune autonoma. Astfel, Transnistria va avea dreptul la autodeterminare, de care se va putea folosi cum va vrea ea: sa devina stat independent este foarte probabil, deoarece in Transnistria exista deja formata o natiune, cu toate elementele de statalitate.

Mai mult, Transnistria are o economie proprie. Ea poate intra ulterior in componenta rusiei sau a Ucrainei", a continuat Belkovski.

Unirea cu Romania, sansa Moldovei de a intra in Europa

"Interesele poporului moldovean difera de interesele elitei politice de la Chisinau. Unirea cu Romania e singura solutie pentru Republica Moldova de a intra in Europa. Sunt absolut convins ca nici Ucraina si nici Republica Moldova nu vor deveni niciodata membri ai Uniunii Europene", a apreciat directorul Institutului de Strategie Nationala de la Moscova.

"Trebuie sa privim lucrurile obiectiv si vom observa ca statalitatea Republicii Moldova nu va rezista intr-o perspectiva mai indepartata. Deocamdata ea va ramane dependenta si condusa din exterior. Cine ar putea salva Republica Moldova? Cel mai logic ar fi cedarea Basarabiei catre Romania", a declarat Belkovski.

El a recunoscut indirect ca Rusia este interesata de acordarea independentei Transnistriei: "Rusia a fost si va ramane intotdeauna un imperiu. Daca nu va ramane un imperiu, ea isi va pierde sensul de a fi".

Politica Moscovei fata de Basarabia, un esec

"Daca considerati reglementarea conflictului transnistrean sinonima cu distrugerea statalitatii Transnistriei, atunci Armata a 14-a trebuie sa plece. Rusia nu se grabeste sa-si retraga parezenta militara din Republica Moldova, caci intelege perfect ca daca fortele ei armate vor fi evacuate ea va fi eliminata din procesul de reglementare a conflictului.

Pentru Rusia este important sa ramana fie si formal in acest proces. Rusia, in primul mandat al lui Putin, a facut o greseala colosala. In loc sa mizeze pe Transnistria, sa-l sustina pe Smirnov, chiar daca nu era bun, ea a mizat pe Moldova si pe regimul lui Voronin, iar rezultatul acestei mize a fost acea insulta publica pe care Voronin a facut-o la adresa lui Putin.

Politica Moscovei in directia Republicii Moldova a fost un esec si inca o data a aratat importanta mizei pe Transnistria", a incheiat Stanislav Belkovski.

Un plan neviabil

Analistul politic si jurnalist al ZIUA Radu Tudor, invitat de postul Romania 1 sa comenteze declaratiile lui Stanislav Belkovski, a declarat ca acest plan este "o amestecatura, o mixtura de idei care vin dinspre Kremlin, din mediile academice de la Moscova, si dinspre Romania". "Ultimul lucru pe care-l pot spune e ca planul e unul viabil.

E foarte greu sa cred ca Federatia Rusa cedeaza de buna-voie spatii de influenta, mai ales la granita imperiului sau, la granita cu NATO, organizatie pe care nici acum nu o accepta", a afirmat analistul ZIUA. "Trebuie sa spunem foarte clar ca Moldova e dependenta de resursele financiare ruse. Planul seamana mai degraba a diversiune politica.

Relatia Romaniei cu Rusia nu este nici pe departe atat de buna incat sa permita reunificarea Romaniei cu Republica Moldova", a incheiat Radu Tudor.

El s-a referit si la dezbaterea pe care ZIUA o organizeaza miercuri la Bucuresti pe tema Transnistriei, masa rotunda la care este invitat si Belkovski: "Il voi intreba cum imagineaza ca presedintele Putin, un fost general KGB, un nostalgic al URSS, va accepta ca Republica Moldova, o tara sub influenta Rusiei, sa se unifice cu o tara NATO?" (D.E.)