Conform sondajului realizat de Insomar si Metromedia Transilvania, prezentat de Televiziunea Romana, Traian Basescu a castigat alegerile din primul tur de scrutin, cu 60,1%. Contracandidatul sau din partea PSD, Mircea Geoana, a primit aproximativ 29% din voturi.

PSD a pierdut si majoritatea in Consiliul General al Capitalei. Rezultatele partiale arata ca alianta PNL-PD a primit 54% din voturile pentru Consiliu, PSD-29,9% si PRM-6,4%. Pe locurile urmatoare in cursa pentru Primaria Capitalei, potrivit primelor rezultate, se gasesc:

*Dumitru Dragomir (PRM)- 6,5%

*Monica Tatoiu (PUR)- 2,1%

*Altii-1,3%

La Consiliul General al Capitalei, alianta PNL-PD a castigat cele mai multe posturi, cu 53,6%. Pe locul doi se afla PSD cu 30,6%, urmat de Partidul Romania Mare cu 6,3% si Partidul Umanist Roman cu 3,1%.

Primariile de sector

Candidatii aliantei PNL-PD se vor lupta in al doilea tur de scrutin cu reprezentantii PSD in mai multe sectoare ale Capitalei. Exceptie face sectorul 5, unde fostul membru al PSD Marian Vanghelie, candidat independent, a castigat din primul tur- conform estimarilor- un nou mandat, cu 58,3%. Contracandidatul sau, Calin Catalin Chirita, a primit doar 25,9% din voturi.

In unele sectoare, scorul estimat la iesirea de la urne este foarte strans si nu se stie deocamdata daca va mai fi organizat inca un tur de scrutin. La sectorul 2, primele estimari arata ca Nicolae Ontanu, din partea PSD, ar fi primit 50,4% din voturi. Rezultatul nu este definitiv deci e posibila organizarea unui nou tur.

Contracandidatul sau, Anca Boagiu (PNL-PD) a primit, potrivit estimarilor, 42,8% din voturi.

O situatie similara este la sectorul 3, potrivit estimarilor. Candidatul aliantei PNL-PD Liviu Negoita ar fi primit 51% din voturi iar rivalul sau, Eugen Plesca (PSD) 39%.

La fel, la sectorul 4, candidatul aliantei PNL-PD Adrian Inimaroiu are 49,9%- un rezultat estimativ. Candidatul PSD, Vasile Mihalache e creditat cu 40,2% din voturi.

La sectorul 6, scorul estimativ e foarte strans- Cristian Poteras (PNL-PD) a primit 46,5% iar Dan Darabont (PSD)-44,9%.

La sectorul 1, pe primul loc se afla candidatul aliantei PNL-PD, Andrei Chiliman-46,9%, urmat de Vasile Gherasim (PSD)-34,7% si Mona Nicolici (PUR)-13,7%.

Rezultatele in marile orase

La Cluj, rezultatele partiale arata ca va fi organizat un nou tur de scrutin. Pe locul 1 in preferintele alegatorilor este candidatul PSD, Ioan Rus cu 39,7%. In turul doi, il va intalni pe candidatul aliantei PNL-PD, Emil Boc, care a primit 37,1% din voturi. Gheorghe Funar a primit numai 20,7% din voturi, asa ca e eliminat din cursa pentru primaria Cluj.

La Constanta, a iesit castigator din primul tur candidatul PSD Radu Mazare, cu 63,6%.

In Iasi, estimarile indica victoria candidatului PSD Gheorghe Nichita cu 51,4% dar rezultatul nu e definitiv. Candidatul aliantei PNL-PD Dan Carlan a primit 18,2% din voturi.

Primaria Timisoara a fost castigata de actualul primar, Gheorghe Ciuhandu de la PNTCD cu 66,8% din voturile electoratului, conform rezultatelor partiale.

Marja de eroare a rezultatelor partiale este de +/-2%.

Rata de participare la vot

Prezenta la vot in Bucuresti a fost de 42,56%. Asta inseamna ca mai putin de unu din doi alegatori si-a exercitat dreptul la vot. Scrutinul este valabil, fiindca legea a fost modificata de asa natura incat nu mai e nevoie sa se prezinte la urne 50% plus unu dintre alegatori.

Rata de participare la vot in Cluj a fost de 54,15% iar la Constanta de 60,51%. La Iasi, au votat 48,13% dintre alegatori iar la Timisoara-38,75%.