Washingtonul dezvaluie treptat care sunt planurile de viitor privind amplasarea trupelor sale in strainatate.

Ziarele americane au scris din surse de la Pentagon ca doua unitati importante vor fi dislocate din Germania, oficialii americani au vorbit despre retragerea din Coreea de Sud.

Este vorba de peste douasprezece mii de militari, adica o treime din efectivul total din peninsula.

Washingtonul sustine ca reducerea numarului de trupe din Coreea de Sud va fi mai mult decat compensata prin investitiile care vor fi facute in armament de mare precizie si in echipament de supraveghere modern.

Asta ar duce in cele din urma la sporirea puterii de foc disponibile.

E prevazuta o investitie de 11 miliarde de dolari in echipamente, ceea ce ar spori semnificativ capacitatile militare ale peninsulei sud-coreene in ciuda plecarii multor soldati americani din zona.

Influenta nord-coreeana si cea irakiana

Reducerea numarului de trupe din Coreea de Sud este prima in ultimul deceniu si survine intr-un moment in care tensiunile cu autoritatile comuniste din nordul invecinat sunt la un nivel ridicat.

Nord-coreenii sunt banuiti ca incearca sa construiasca arme nucleare iar serviciile secrete occidentale estimeaza ca au cel putin una sau doua bombe atomice.

Coreea de Sud a devenit insa mult mai independenta din punct de vedere militar in ultimele decenii, gratie ajutorului american.

Decizia din Coreea de Sud este doar prima faza dintr-un vast program de flexibilizare si adaptare a armatei americane la cerintele conflictelor moderne si ale campaniei antiteroriste.

Se crede ca multi dintre soldati vor reveni acasa, insa vor fi trimisi imediat in alte potentiale zone de conflict din Asia Centrala.

Razboiul din Irak a contribuit la accelerarea deciziei, deoarece fortele din zona sunt din ce in ce mai supuse solicitarilor crescute.

De altfel, una dintre brigazile care pleaca din din Coreea de Sud se deplaseaza direct in Irak.

Se asteapta acum luarea unei decizii privind reducerea numarului de trupe americane din Germania.

Si aici sunt concentrate un mare numar de trupe americane, insa prezenta americana va fi redimensionata odata cu incheierea razboiului rece.

Una dintre optiuni ar fi crearea unor baze in Romania si Bulgaria.