Cei care si-au programat concediile in aceasta vara ar trebui sa-si dramuiasca cu atentie banii deoarece, dupa 1 iulie, un nou val de scumpiri le va goli buzunarele.

Inceputul celei de-a doua jumatati a anului este momentul in care vor creste accizele la carburanti, tigari si bauturi alcoolice, dar si data la care se vor scumpi gazele si, in functie de evolutia euro, energia electrica si termica (asa cum s-a stabilit in intelegerea cu FMI).

Pentru a doua oara in acest an, pretul de referinta al gazelor naturale va creste cu 5%, ne-a declarat Marcela Oltean, director comercial in cadrul Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Gazelor Naturale (ANRGN). In prezent, pretul gazelor naturale pentru consumatorii rezidentiali este de 4.481.114 lei/1.000 mc si 4.122.611 lei/1.000 mc.

Trebuie mentionat ca, pe langa majorarea pretului de referinta cu 5%, consumatorii vor plati si TVA de 19% care se aplica tarifelor majorate. Vesti mai bune vin de la Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE).

Potrivit lui Ioan Lungu, presedintele ANRE, deocamdata nu s-au stabilit nici un fel de scumpiri, eventualele majorari de preturi urmand a fi operate in functie de diferentele de curs leu/euro. Daca v-ati programat insa vreo nunta, vreun botez sau alta sarbatorire a unui astfel de eveniment, poate n-ar fi rau sa fiti prevazatori si sa va faceti ceva provizii inca de pe acum.

Din cauza majorarii accizelor, bauturile alcoolice se vor scumpi puternic. Potrivit lui Romulus Dascalu, presedintele Garant, bauturile spirtoase se vor scumpi, conform unor estimari preliminare, in medie cu 50%. "Pentru bauturile tari (peste 37,5 grade) scumpirea va fi de 55-60%, in timp ce pentru cele mai slabe am estimat o scumpire de 45%", ne-a declarat Romulus Dascalu.

Consumatorii vor mai plati in plus inca 19% (cota TVA) la suma rezultata in urma cresterii. Si tigarile se vor scumpi, insa majorarea se va face in etape. Potrivit reprezentantilor companiilor producatoare de tigarete, incepand de la 1 iulie si pana la sfarsitul anului, pretul mediu pe pachet va creste treptat cu 2.000 - 3.

000 lei (majorare care depinde si de evolutia euro in raport cu moneda nationala). Se pare ca soferii vor avea mai putin de patimit. Dupa cresterea cu 700 lei/litrul de benzina si 400 lei/litrul de motorina operata luna trecuta, majorarea accizelor nu va determina cresteri semnificative ale pretului la pompa.

Un litru de benzina ar trebui sa se scumpeasca in medie cu 50 lei/litru, iar cel de motorina cu 150 lei/litru. Surse de pe piata ne-au declarat insa ca aceste majorari ar putea fi "absorbite" in costurile de distributie, astfel incat sa nu-i afecteze pe soferi.