“Praful toxic” aflat pe procesoarele si monitoarele computerelor contine substante chimice care pot duce la probleme de sanatate ale sistemului reproductiv sau nervos. Cel putin asa reiese dintr-un studiu realizat de citeva organizatii de protectie a mediului.

Studiul, publicat recent de Silicon Valley Toxics Coalition, Computer TakeBack Campaign si Clean Production Action, este printre primele care identifica prezenta unor substante chimice periculoase pe suprafata unor obiecte care au devenit o prezenta comuna in birouri si in locuinte.

Producatorii de echipamente electronice au inceput sa foloseasca diphenyl polibrominat (PBDE) si alte substante ignifuge in anii ‘70, argumentind ca aceste substante previn incendiile si nu pot iesi din carcasele de plastic.

Cercetatorii au colectat mostre de praf de la citeva zeci de computere din opt state americane, incluzind laboratoare universitare din New York, Michigan si Texas, birouri legislative din California si chiar dintr-un muzeu din Maine. Ei au efectuat teste pentru identificarea a trei tipuri de substante ignifuge brominate suspectate a fi periculoase pentru sanatate.

Afectiuni cerebrale si chiar ale aparatului reproducator

PBDE-urile, care au cauzat afectiuni cerebrale cobailor in numeroase experimente, sint apropiate unor alte substante periculoase (biphenyl policlorinat - PCB). PCB-urile sint folosite in stingatoarele de incendii, lumini fluorescente si izolatori lichizi inca din anii ‘20.

Agency for Toxic Substances and Disease Registry, organism din structura Departamentului american al Sanatatii, a confirmat, alaturi de alte organizatii, ca PCB-urile pot cauza afectiuni cerebrale fetusilor umani.

Cercetatorii nu au corelat inca in mod direct expunerea la PBDE-uri cu boli specifice sau afectiuni ale dezvoltarii umane. Specialistii de la University of California studiaza in prezent posibile legaturi intre substantele ignifuge brominate si autism, dar rezultatele sint inca departe.

O serie de oameni de stiinta independenti, care au analizat noul studiu, spun ca utilizatorii de computere nu trebuie de acum incolo sa si le arunce pe fereastra, sa umble cu manusi speciale ori sa reduca expunerea la monitoarele computerelor.

Cum nu exista metode de indepartare a PBDE-urilor din praful din aer, nici folosirea unor spray-uri speciale pentru curatarea computerelor nu ar rezolva problema. “Nivelul de asemenea substante din praf este suficient pentru a ne alarma, dar nu si pentru a crea o criza”, spune dr.

Gina Solomon, cercetator la Natural Resources Defense Council si profesor asistent de medicina la University of California, San Francisco. “Am acum in fata un monitor de calculator mai vechi, pe care nu il voi arunca acum pe geam. Atunci cind imi voi cumpara insa unul nou, ar fi bine ca acesta sa nu mai aiba chimicalele acestea periculoase”, a declarat dr. Solomon.

Industria electronica a redus sau a eliminat utilizarea unora dintre substantele ignifuge brominate la sfirsitul anilor ‘90, cind tarile europene au inceput sa interzica vinzarea produselor care contin aceste substante. Dell Inc. si alti producatori de computere continua sa foloseasca un ignifug apropiat de PBDE-uri. Acestia folosesc plumb, mercur si alte toxine in procesoare si monitoare.

Dar atit Dell, cit si Apple Computers si altii au incetat utilizarea PBDE-urilor in 2002.